"Gällivare bästa platsen för att utveckla gruv- och mineralturism"

- Gällivare har möjlighet att bli ett centrum för all gruvturism i både norra Skandinavien och Barentsområdet, säger Gällivares tidigare kultursekreterare Lars Israelsson som vill att Gällivare blir en försökskommun för den statliga satsningen på gruv- och mineralturism i landet.

BEREDD PÅ GRUVTURISM. Gällivare står beredd att satsa på mineral- och gruvturism enligt Lars Israelsson, tidigare kultursekreterare."Det är bara att Annie Lööf hör av sig", säger han.

BEREDD PÅ GRUVTURISM. Gällivare står beredd att satsa på mineral- och gruvturism enligt Lars Israelsson, tidigare kultursekreterare."Det är bara att Annie Lööf hör av sig", säger han.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2014-01-31 14:15

Redan 1985 utrycktes det första tankarna i Gällivare kring turism kopplat till gruvbrytningen.

2000 genomfördes en rejäl turistsatsning, Mineral 2000, en mineralmässa som med EU-stöd och lokal och regional sanktion, besöktes av drygt 15.000 personer under några få dagar.

Kommunen blev en tummelplats för nationella och internationella gruvföretagsrepresentanter, och länderna inom Barentsområdet.

Nu vill Gällivare tidigare kultursekreterare, Lars Israelsson, lyfta fram mässan som ett utmärkt exempel på ”gruvturism ”som Näringsminister Annie Lööf nu uppdragit åt Riksantikvarieämbetet att implementera i bland annat gruvkommuner i norra Sverige i näringslivsdifferentierande syfte.

Succé

- Vi kallade det för mineralturism det var främst lokala idealister som diskuterade fram konceptet men båda våra stora gruvföretag, kommunen samt näringslivet hängde på och det blev en succé, och de direkt involverade planerade en fortsättning, säger Israelsson som är kritisk till länsturistnäringen företrädare sågar initiativet.

- Enligt vad vi fått relaterat till oss så tycker man det inte är intressant för Norrbotten, vilket är ett mycket underligt synsätt. Mineral 2000 uppvisade stor turistisk potential i flera avseenden, och att det inte blev någon fortsättning berodde nog på att varken människorna eller tiden var mogen, fortsätter han.

Gällivare rätta platsen

Nu vill han att Riksantikvarieämbetet, med Annie Lööfs understöd, gör Gällivare till en försökskommun för en satsning och lärande exempel för landet i övrigt, på hur man skapar en turistisk utveckling kring mineralbrytningen.

- I regionen finns flera gruvor, kommunen ligger geografiskt och mineralogiskt rätt och flera av dem som redan tänkt tankarna och realiserat dem finns kvar, tiden är också mogen och det bara för Annie Lööf att ge klartecken, säger Lars Israelsson som är optimistiskt.

Några intressanta uppgifter:

Arrangörsgruppen bakom Mineral 2000 i Gällivare förde en dialog med alla länder i Barentsområdet kring en långsiktig samverkan kring en gemensam turistisk satsning inom mineralområdet, gruppens projektledare besökte även Ryssland och gavs sanktion för tankegångarna och stöd för årligt återkommande mineralmässearrangemang i respektive land vart fjärde år.

I Gällivare tydliggjordes detta bland annat genom att varje land i regionen skänkte mineralblock av respektive områdes signifikanta mineral som samlades och förevisades i Gällivare.

Planer för en etablering av ett Mineral visitors center i Gällivare vann gehör hos regeringen, och dåtida näringsminister Björn Rosengren. Utredningar visade på en stor turistisk potential. Lokalpolitiskt käbbel fick dock en moderat motion om att begära statliga medel för finansiering av centret att avslås i fullmäktige.

Vid mässan debatterade också gruvnäringen, regeringen och andra nationella markintressen för första gången minerallagen offentligt, vilket ledde till att kravet på mineralersättning till markägare vid gruvbrytning stärktes.

Tidigare gruvbrytningsförsök i kommunen kartlades ur turistiska perspektiv och etablering av ett internationellt mineralmuséum med förevisning av lokalt förekommande mineral tillsammans med övriga kända mineral, totalt cirka 3.500, planerades och kontakter knöts med naturhistoriska museér världen över. En studie av mineralmuseum i övriga Skandinavien visade en potential på närmare 70.000 – 100.000 årliga besökare vid ett eventuellt mineralmuseum i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om