Full fart i bagarstugan

I bagarstugan på Hembygdsområdet i Gällivare sprätter elden i den gamla vedugnen och det doftar himmelskt av nybakat. ”Varje sommar i juli bakar och säljer vi bröd”, säger Marianne Ruisniemi.

Receptet håller föreningen helst för sig själv.

Receptet håller föreningen helst för sig själv.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2019-07-31 21:05

Redan från klockan sju på morgonen har elden sprakat i den murade ugnen i bagarstugan, så att den ska hinna komma upp i rätt temperatur innan det är dags för de första brödkakorna att gräddas.

– Det är en konst att göra eld i den här, så Lennart är här först sedan kommer jag och håller igång brasan, säger Jan Lagnestig, samtidigt som han skjuter in brödet i ugnen.

Ungefär samma tid har Marianne Ruisniemi börjat med den första degen. Hela fem degar ska hinnas med under dagen, vilket ger ungefär 150 kakor. På dagens förmiddagspass är de sex personer på olika stationer, ideella krafter från Gellivare sockens hembygdsförening.

– Det är många moment innan det är färdigt bröd, vi behövs alla, säger Marianne Ruisniemi.

Innan det är dags för gräddning kavlar Inger Sävlind, Annika Nordvall och Margareta Mukka degen i två omgångar. Sedan naggas den och skjuts in i ugnen.

– Det är roligt att bevara gammal kunskap, säger Annika Nordvall.

Vid sista stationen paketeras de två och två av Margareta Hieta innan det är dags för försäljning. Max 2 påsar per person är det som gäller.

– Förra gången tog det slut på en kvart och en gång tog det åtta minuter, det brukar vara lång kö här ute, säger Marianne Ruisniemi.

Föreningen söker fler som vill lära sig att grädda och baka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om