Framtiden osäker för brandmuseet

En av Gällivares äldsta byggnader står i vägen för samhällsomvandlingen. Nu packas brandmuseet ihop och museiverksamheten hotas.

Framtiden för brandmuseet är oviss.

Framtiden för brandmuseet är oviss.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2018-06-27 16:16

1965 startade brandmannen Sture Andersson sitt brandserviceföretag. Han var med och startade upp brandmuseet i Gällivare som invigdes 1992.

– När man for omkring på företag så var det mycket gamla grejer som de inte skulle ha kvar, vi försökte ta reda på det istället för att det skulle kastas bort. Så gjorde vi ett brandmuseum av det, säger han.

Under sina 40 år som egenföretagare hann han samla in en hel del saker. Grenrör, slangar, kläder och larmställ är några av dem föremål som skänkts till museet.

– Klart man vill att det ska bevaras, det har ju en historia. Det vore roligt om det fick flyttas till något annat ställe och inte att de slängde in allt i någon boda, där grejerna får ligga i fem år innan de kör bort dem för att de inte har någon användning, säger Sture Andersson.

Om besökarna kommer att kunna fortsätta ta del av brandföremålen och de två gamla brandbilarna i framtiden är oklart.

– Det har varit svårt redan innan att hitta resurser att driva det på ett bra sätt. Det finns inga nya lokaler till ett nytt brandmuseum, och det finns inget diskuterat direkt hur framtiden ska se ut. I det här läget gäller det att varje part måste ansvara för att ta hand om sina föremål på bästa sätt. Sedan får vi sätta oss tillsammans och resonera hur framtiden ska se ut, säger Jerker Johansson tf kulturchef vid Gällivare kommun.

Som Norrbottens Media tidigare berättat ska Spruthuset vara tomt senast den sista juli. Föremålen ägs av kommunen, LKAB och Hembygdsföreningen.

– Det sista jag har hört är att det ska rivas i augusti, på grund av att det kommer bli i vägen för skolans byggnad. Så vi håller på att tömma det och föremålen kommer vi tillsvidare att hitta förvaring för på olika sätt, säger Jerker Johansson.

Ann-Helen Mickelsson är ordförande i Hembygdsföreningen, som idag driver brandmuseet. Hon hoppas att man på något sätt ska hitta en lösning.

– Det är jättetråkigt, för vår förening och för alla barn som älskar att titta på brandbilarna.

– Men vi vet att vi måste ut och vi packar för fullt. Det är synd, tittar man på brandmuseet ser man att det är en av de äldsta byggnaderna som finns i Gällivare, säger hon.

– Jag förstår att herrarna gärna vill riva där om de ska göra något. Men det är klart vi ska visa saker för eftervärlden också, inte bara ha det allra modernaste och finaste, säger Sture Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om