Det säger Linda Wårell, docent i nationalekonomi från Luleå tekniska universitet som forskat inom energi och mineralmarknaden. Men hon är inte orolig för gruvnäringen i Norrbotten.
– Boliden och LKAB är två stabila företag som varit med om sjunkande reala priser förr, de är ganska väl rustade för det här. Inget företag vill verka på en sådan marknad, men är man tvingad att göra det så måste man göra det, säger hon.
Konsumtionen av aluminium, nickel och koppar har ökat stort från 1950 fram till idag. Ändå är priserna låga idag, men historiskt sett inte lägst.
– Jag ser inte att prisnivån kommer att stiga under den närmsta tiden. Dels för att vi ser en avmattning i efterfrågan, men framför allt för att vi ser en stor ökning i produktionen, säger Linda Wårell.
Tillväxtländerna Kina och Indien har tappat lite fart men fortfarande är efterfrågan på mineraler och metaller hög där jämfört med för tio år sedan. Det som påverkar den framtida utvecklingen av efterfrågan styrs av Kina.
– Exempelvis efterfrågar Kina 50 procent av all stål i världen. Det som händer där får en väldigt stor effekt på marknaden. Under perioden med höga priser är det många företag som satsat på nya gruvprojekt för att öka sin produktion, och de börjar komma ut på marknaden nu. Det leder till att priserna sjunker. Mindre gruvföretag med högre kostnader slås ut, vilket kanske stabiliserar på sikt utbudet men det är svårt att se det just nu.
– Jag tror inte gruvverksamheten i Norrbotten är hotad, den är viktig för hela Europa, säger Linda Wårell.