Förstelärare anordnar minimässa

En förstelärare ska undervisa, men i uppdraget ingår också att vara en förebild och sprida god pedagogik, kanske genom att presentera olika material och olika forskningar inom området.

Nystartad blogg. Förstelärarna har startat en blogg för att kunna tipsa andra och visa vad de arbetar med. Monica Lindqvist, Margit Koppari och Ulrika Grape Hannu.

Nystartad blogg. Förstelärarna har startat en blogg för att kunna tipsa andra och visa vad de arbetar med. Monica Lindqvist, Margit Koppari och Ulrika Grape Hannu.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2015-08-19 15:04

I dagsläget arbetar 17 förstelärare inom olika utvecklingsområden. På Sjöparksskolan hade kommunens förstelärare en minimässa under onsdagen. Här presenterades olika verktyg, forskning och material för skolorna.

Åsa Eriksson och Eva Sjöholms specialområde är formativ bedömning. Åsa Eriksson förklarar:

– Formativ bedömning har man pratat mycket om men skolorna har kommit olika långt med det. Man vill ha tätare bedömning så att alla elever är med på tåget. Det är viktigt att se tidigt vilka som behöver hjälp. Exempelvis kan man lotta vem som ska svara på en fråga så att alla är aktiva, inte bara de som räcker upp handen.

Maria Isaksson är förstelärare i svenska och utbildar sig även inom coaching, alltså med att lära ut coachande metoder och tankesätt till både lärare och elever. I november blir hon diplomerad coach.

– Jag är faktiskt den enda i kommunen som börjat jobba med coachning. Det går ut på att man ska få ett coachande förhållningssätt till varandra. Vid samtal med en kollega och genom att ställa rätt frågor kan denne lösa sina egna problem, säger hon.

– En bra lärare ger inte svaren, en bra lärare ställer rätt frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om