Förslaget: "Inför avslutningssamtal med lärare"

I en skrivelse till Gällivare kommun uppmanar Malmbergsbon Jan Viklund kommunen att införa ett avslutningssamtal i samband med att en lärare väljer att avsluta sin tjänst i kommunen. "Det tror jag hade varit bra för att behålla eller locka till sig fler lärare i framtiden", säger han.

På Sjöparksskolan har många elever fått inställda lektioner på grund av att det saknas lärare.

På Sjöparksskolan har många elever fått inställda lektioner på grund av att det saknas lärare.

Foto: Montage: Lisa Eriksson och Fredrik Sandberg/TT

Gällivare2023-04-21 09:40

Jan Viklunds förslag grundar sig i att han har barn inom den kommunala skolan.

– Sonen har hittills enligt mina beräkningar missat 20-25 procent av sin undervisningstid på grund av att han saknar lärare. Som det är nu har de ingen lärare i musik och det var nyligen som de fick en idrottslärare, säger han. 

Enligt honom råder det stor ruljans på lärare i Gällivare och han menar att det finns positiva effekter att vinna genom att hålla en avslutningsintervju.

–Jag tänker bara till min egen arbetsgivare och om det skulle vara så att det var många som slutade på min arbetsplats. Då hade väl arbetsgivaren varit intresserad av att veta vad som gjorde att personalen valde att sluta.

Under flera års tid har Gällivare kommun haft en av länets lägsta lärarbehörigheter och haft svårt att rekrytera personal. Det medför enligt tillförordnad skolchef Rolf Wennebjörk att det finns ett intresse från kommunen att ta reda på varför en anställd väljer att avsluta sin tjänst.

– Finns det något som vi kan göra till exempel för att förbättra arbetsmiljön eller höja lönen så är vi som arbetsgivare intresserade av att höra det, säger Rolf Wennebjörk.

Enligt HR-chef Anna Johansson-Miettinen har kommunen som rutin att erbjuda ett avslutningsamtal i samband med att en individ avslutar sin anställning. 

– Vanligtvis är det individens chef som håller i avslutningssamtalet något som kan vara ett problem om man har en dålig relation till chefen. Det har därför kompletterats och sedan i höstas får personal i samband med att denne skickar in sin uppsägning, en enkät hemskickad. Där kan den anställde uppge varför denne valt att avsluta sin tjänst, säger hon. 

Anna Johansson-Miettinen menar också att det finns fall där hr gått in och utrett en arbetsplats i samband med att det kommit in flera uppsägningar inom kort tid men ser samtidigt att det finns möjlighet för kommunen att förbättra sig.

– Det görs idag ingen sammanställning av avslutningsamtalen och svaren är i dag fördelade mellan personalavdelningen och förvaltningschef vilket gör att det är svårt att få en helhetsbild, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!