Sandra Eklid Nylander är vd på DDig, ett relativt nystartat företag som till största delen arbetar med industriklättring. Företaget har dessutom utvecklat en 3D-scanning metod som ger 3D-ritningar av trånga utrymmen, som schakt och bergsfickor. DDig, som står för Daniel Daniel efter grundarna Daniel Backman och Daniel Jägerbark, hamnade på en niondeplats i länets tillväxtliga som Almi presenterade för några veckor sedan.
Sandra Eklid Nylander har arbetat i företaget sedan 2013. Från början kommer hon från skönhetsbranschen men karriären fick en helomvändning då hon helt plötsligt befann sig i Aitik och spolade flotationskar i anrikningsverket.
– Jag har aldrig varit rädd för att ta i eller prova nya saker och det var jätteroligt att göra nya saker och nya intryck. På den vägen är det, säger hon.
Hon är kvinna i en mansdominerad bransch och säger själv att hon inte förstår varför.
– Jag förstår att det är ovanligt men jag förstår inte varför det är så få kvinnor som driver företag oavsett vilken bransch det är, säger hon.
Till stor del håller Sandra Eklid Nylander i det administrativa, men det är hon som planerar arbeten och ser till att allt flyter. Hon arbetar med att få företaget att fortsätta växa och att skapa en struktur i företaget.
– Vi är ett nischat företag med otroliga möjligheter. Vi tar oss fram där inte många andra kommer åt, säger hon.
DDig har inte har samma konkurrens som andra företag har eftersom de kommer åt där många andra företag inte kommer åt. Företaget är ungt och nytänkande vilket gör att kompetensen är bred. De erbjuder bland annat rensnings- och tömningsarbeten, inspektioner, besiktningar och reparationsarbeten.
– Vi är oerhört kostnadseffektiva eftersom vi kan rigga på en timme där andra måste bygga en ställning, säger Sandra Eklid Nylander.
Alla klättrare är utbildade enligt svensk standard men de flesta är också utbildade enligt internationell standard. I vissa fall hittar DDig en svetsare och utbildar denne i klättring, andra gånger är det tvärtom.
– Jag klättrar själv men numera klättrar jag mest bland siffror och papper. Jag är själv höjdrädd men det funkar mycket bättre att hänga i linor än att klättra på en stege, säger Sandra Eklid Nylander.
Största utmaningen för företaget är att marknadsföra sig och få människor att tänka i nya banor. De arbetar mestadels lokalt men har planer på att arbeta i Norge och Finland.
– Om fem år är målet att vi ska ha 50 anställda men vad vi gör törs jag inte svara på eftersom vi utvecklas i takt med evolutionen. Det kommer nya saker hela tiden och vi är inte sena att haka på, säger Sandra Eklid Nylander.