Företagarna riktar skarp kritik mot kommunen

Branschorganisationen Företagarna i Gällivare riktar i ett öppet brev skarp kritik mot kommunen som man kallar näringslivsfientlig. ”Man svälter ut näringslivsbolaget genom att dra igång en näringslivsenhet internt", säger Börje Johansson.

Gällivares kommunalråd bemöter Företagarna i Gällivares kritik.

Gällivares kommunalråd bemöter Företagarna i Gällivares kritik.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare2021-04-27 17:46

Anledningen till att Företagarna valt att skicka brevet till kommunen är för att de anser att kommunen inte har en dialog värd namnet. 

– Ser man till ägardialogen där tog man upp vad man tänkte bidra med för tjänster till Gällivare näringsliv men inte att man borde starta en egen näringslivsenhet, säger Börje Johansson. 

Företagarna har även lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten efter att kommunen fattat beslut om att de ska jobba med sitt platsvarumärke, starta inflyttningsservice och behålla turistbyrån i kommunal regi.

– Kommunen får inte hålla på med vad som helst, eventverksamhet är inte sådant som en kommun ska hålla på med, säger Börje Johansson.

Kommunen, Företagarna och LKAB har gemensamt startat Gällivare Näringsliv AB, ett näringslivsbolag där tanken är förbättra näringslivsklimatet i kommunen. LKAB och Företagarna i Gällivare äger 51 procent medan kommunen äger 49 procent av bolaget.

– Det här har varit ett bekymmer de senaste tio åren, att det funnits flera konkurrerande näringslivsorganisationer och nu gör kommunen samma misstag igen, säger Börje Johansson. 

Gällivares tre kommunalråd delar inte Företagarnas uppfattning och den kritik de får i brevet. 

– Det här hade aldrig behövt skrivas om man från Företagarnas sida hade haft en rak och ärlig kommunikation med oss, säger Henrik Ölvebo (MP).

Enligt Jeanette Wäppling (V) har det aldrig funnits någon tanke på att starta en egen näringslivsenhet på kommunen. 

– Vi är delägare i ett bolag som vi finansierar med egna medel. Jag förstår inte hur man från företagarna sida fått för sig att vi ska ha 14-15 personer som jobbar med näringslivet inom kommunen. I dagsläget är det en anställd som jobbar med till exempel att ansöka stöd från Tillväxtverket, säger hon. 

Enligt Birgitta Larsson (S), är det många kommuner som har turistbyrån i kommunal regi och även driver inflyttningsservice. 

– Tanken som vi har med turistbyrån är att det ska fungera som ett servicecenter inte bara för turister utan även för våra invånare. Vi har även skjutit till 1,7 miljoner i år och nästa år kommer vi att skjuta till 1,6 miljoner samtidigt som vi har flyttat en tjänst till näringslivsbolaget, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!