– Är det någon som frågar dem varför de gör så här? Eller skäller man bara på dem? säger hon.
Ansvaret ligger främst på föräldrarna anser hon, men de kan behöva hjälp att stärkas i sin föräldraroll. Tidigare har hon utbildat tonårsföräldrar i Komet, ett utbildningsprogram som hjälper föräldrar att hantera bråk och konflikter på ett bättre sätt.
– Det går ut på att inte uppmärksamma de dåliga sidorna utan att uppmuntra de bra. Men nu får ju de här ungdomarna all uppmärksamhet i världen för det dåliga de gör. Och när det har gått så här långt vet jag inte vad som krävs för att vända det, säger Eva Spets.
Tidigare fanns en samverkansgrupp för barn och unga, Sambu, som bestod av representanter från skolan, ungdomsverksamheten, socialförvaltningen, ungdomsmottagningen samt polisen. De gick ut på skolorna med information om vad som fanns och var ungdomarna kunde vända sig. Det var ett koncept som fungerade, enligt Eva Spets.
– Ungdomarna skriker efter information, de säger att vi inte får reda på något. Samtidigt säger vuxenvärlden att vi inte ska väcka den björn som sover, säger hon.
– Men jag tror på förebyggande arbete och att det finns vuxna bland våra barn. Det måste finnas vuxna som ser barnen för vad de är och inte alltid för vad de gör.
Ann-Helen Mickelsson, ordförande på Hembygdsföreningen, kommer in på redaktionen när artikeln skrivs. Hon berättar om att sex fönsterrutor krossats på Missionshuset på Hembygdsområdet häromdagen.
– Men på kvällen ringde en mamma till mig och berättade att det var hennes barn som krossat dem. Hon sa ”skicka räkningen till mig”. Det är vad det handlar om, föräldrar som bryr sig och barn som är trygga nog att de törs berätta när de kommer hem, säger hon.