Mobbning, mordhot och trakasserier - kaos på skola

Mobbning, trakasserier och mordhot. Under höstterminen har situationen på Mariaskolan i Gällivare urartat alltmer, uppger flera olika föräldrar till elever vid skolan. "Det har spårat ut fullständigt. Våra barn är rädda för att gå till skolan", säger en förälder.

Mariaskolan Gällivare, december 2023. En otrygg plats för flera elever, enligt uppgifter från föräldrar som vi har pratat med. "Vuxna på skolan måste ju sätta ner foten och ta tag i problemen", säger en av föräldrarna.

Mariaskolan Gällivare, december 2023. En otrygg plats för flera elever, enligt uppgifter från föräldrar som vi har pratat med. "Vuxna på skolan måste ju sätta ner foten och ta tag i problemen", säger en av föräldrarna.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-12-15 06:00

Enligt föräldrar vi har pratat med, från tre olika familjer, har problemen eskalerat under hösten. Både elever och personal på skolan har mått dåligt och flera lärare har sjukskrivit sig eller valt att säga upp sig, berättar föräldrarna som vill vara anonyma av hänsyn till barnen. 

– Situationen är ju dålig på alla skolor, men på Mariaskolan är det vedervärdigt, säger en förälder.

Problem ska enligt uppgifter finnas i flera klasser från ettan till sexan och flera tror att orsaken till en del av problematiken är den stora personalomsättningen och bristen på behöriga lärare.

– Det är jättemånga som slutat eller som sagt att de ska sluta. Till och med rektorn ska ju sluta. Det skapar en otrygghet hos barnen och får många att må dåligt, säger en förälder.

undefined
I anmälan till BEO finns uppgifter från en förälder om mordhot, en kniv och konflikter mellan vuxna och elever.

Enligt en anmälan till Skolinspektionens Barn- och elevombud (BEO) har en elev mordhotat en annan elev vid skolan. Eleven ska vid ett tillfälle ha tagit med sig en kniv till skolan, men blivit upptäckt och hemskickad. Det förekommer också uppgifter om att en pojke ska ha släpats ut ur ett klassrum av en vuxen, på grund av delade meningar om en jacka.

I ett mejl till Gällivare kommuns skolchef, Ulrika Eriksson, skriver en annan förälder om sin flicka som är elev på skolan. Enligt föräldern har dottern utsatts för upprepade trakasserier av en pojke som också är elev på skolan. Pojken ska bland annat ha slagit, knuffat och sparkat flickan. Han ska också ha utsatt flickan för sexuella trakasserier – både fysiskt och verbalt. Flickan har även varit utsatt för mobbning av en annan elev och föräldern har gjort tre kränkningsanmälningar till skolan. Men flickans situation har inte, enligt föräldern blivit bättre, snarare tvärtom. När flickans förälder polisanmälde den pojke som utsatt henne för våld och trakasserier, tog skolan kontakt med pojkens föräldrar. Pojkens trakasserier ska, enligt föräldern, därefter ha eskalerat.

– Man tar inte tag i grundproblemet. Man tillåter att vissa barn får bete sig hur som helst. Och har man som lärare ingen pedagogisk utbildning så vet man inte vad man ska göra. Och de vågar inte göra något för att de är så rädda för att bli anmälda, säger en förälder.

undefined
Mariaskolan Gällivare, december 2023. En otrygg plats för flera elever, enligt uppgifter från föräldrar som vi har pratat med. "Vuxna på skolan måste ju sätta ner foten och ta tag i problemen", säger en av föräldrarna.

En förälder berättar att barn tvingas ha med sig öronproppar till skolan för att få arbetsro under lektionerna. Flera barn har nu hemundervisning och andra har bytt skola under läsåret, enligt föräldrar.

Föräldrarna vill att de styrande tar problemet på allvar och prioriterar skolan.

– Det är ju på skolan och äldrevården vi ska satsa våra pengar – inte på någon jäkla vision om Dundret. Till syvende och sist måste ju våra kommunpolitiker vakna till liv.

Skolans nuvarande rektor, Andreas Parfa, som påbörjade sin tjänst i augusti, har sagt upp sig och kommer snart att sluta. Han vill inte kommentera föräldrarnas kritik mot skolan.

Är det på grund av situationen på skolan som du kommer att sluta din tjänst?

– Det är personligt också. Lite allt möjligt, säger han. 

undefined
Jenny Johansson Jänkänpää (MP), är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gällivare kommun. "Jag ska inte säga att jag är förvånad, men jag kände inte till omfattningen. De här problemen är något som behöver hanteras och upphöra", säger hon.

Ordföranden för barn- och utbildningsnämnden, Jenny Johansson Jänkänpää, säger att hon känner till att det varit en del problem på Mariaskolan.

– Jag har fått information från förvaltningschefen och jag vet också om att hon och staben varit ute och haft föräldramöten. Jag känner också till att nuvarande rektorn har valt att inte förlänga sin anställning, säger hon.

Vilka åtgärder kommer förvaltningen att vidta?

– Vi får en ny skolledning. Ellinor Haglander, som är rektor vid Regnbågens förskola och Puoltikasvaara skola och förskola blir tillförordnad rektor. Dessutom går Alexander Nilsson, som är kvalitetsutvecklare vid förvaltningen in som biträdande rektor. Sen behöver vi rikta mer stöd från förvaltningen.

Skolchef Ulrika Forsström återkommer efter att vi sökt henne en tid. Vi har bett om en muntlig intervju för att kunna ställa följdfrågor, men hon svarar endast via mejl, på våra frågor gällande Mariaskolan. 

undefined
Ulrika Forsström (Eriksson), skolchef i Gällivare kommun. "Vi planerar en förstärkt skolledning från och med den 1 januari som ska säkerställa en god och stabil trygghet och studiero på skolan då vikarieanskaffningen har varit en stor utmaning. Vi har även beslutat om en förstärkning på skolan i form av skolpsykolog och kurator", skriver hon i ett mejl.

"Vi har haft problem att ersätta de vikariat som blivit lediga under hösten. Då har det uppstått en personalbrist som har påverkat tryggheten och studieron."

Föräldrar som har hört av sig säger att de inte tagits på allvar av skolledningen.
"Jag har nåtts av uppfattningen att rektor är svår att nå. En förklaring till det kan vara att rektor många gånger själv har hoppat in som vikarie i klasserna när han inte lyckats få tag på korttidsvikarier."

Stämmer det att lärare sagt upp sig och sjukskrivit sig?
"Vi har 8,5 procents sjukfrånvaro i Barn- och utbildningsförvaltningen. Det sticker inte ut på Mariaskolan. Vi kan se en viss personalomsättning på alla skolenheter så också på Mariaskolan."

Varför har de sjukskrivits eller sagt upp sig? Beror det på det rådande läget på skolan? 
"Jag känner inte till varje individs läkarintyg eller avgångsorsak. Arbetsmiljön behöver dock förbättras på Mariaskolan och aktiva åtgärder pågår med en tätare uppföljning än vanligt."

Skolans rektor, Andreas Parfa, säger att han ska sluta om en vecka – stämmer det?
"Rektor har själv valt att avsluta sitt uppdrag som skolledare i samband med årsskiftet."

Vi har även uppgifter att det har uppstått konflikter och att det har urartat så pass mycket att både elever och lärare är rädda. Kan kommunen garantera elevernas och personalens säkerhet? 
"Vi arbetar ständigt med trygghet och studiero i skolan och har rutiner för detta."

Föräldrar har uppgett att en elev tagit med sig en kniv till skolan och att elever dödshotat andra. Hur har skolan och kommunen hanterat situationen? 
"Det är inte den bild som framkommer i rektorns utredning och som jag tagit del av."

Har skolan eller kommunen gjort några polisanmälningar under höstterminen? 
"Inte några som jag känner till."

Hur har de här problemen uppkommit? 
"Det har varit ett antal rektorsbyten på Mariaskolan de senaste åren som kan ha påverkat studieron och arbetsmiljön. Detta i kombination med svårigheter att rekrytera har bidragit till den uppkomna situationen."

Vad gör kommunen för att komma tillrätta med problemen? 
"Vi riktar förstärkta resurser och stöd mot Mariaskolan både från förvaltningen och Central elevhälsa."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!