I början av november flyttade en ensamkommande pojke till familjen Smideborg i Uppsala län. De fick veta att han egentligen skulle placerats i Gällivare men att det inte fanns någon plats för honom där. Pojken mår dåligt av sina upplevelser i hemlandet. Anette Smideborg menar att han i dag har fått den trygghet han behöver för att börja må bättre, han har fritidsaktiviteter, god man och vänner. Men förra veckan fick Smideborgs veta att Gällivare kommun färdigställt ett boende för ensamkommande och att pojken ska dit, trots att han aldrig ens satt sin fot i kommunen.
– Det står i brevet från kommunen att vi hela tiden har vetat att han ska tillbaka men det har vi inte vetat, säger Anette Smideborg.
Hon är kritisk till att kommunen inte kollat upp ungdomarnas hälsa och behov eller hur deras vardag ser ut. Inga samtal har förts med de berörda ungdomarna. Anette Smideborg anser att kommunen handlar i strid mot FN:s barnkonvention.
– För dem är han bara ett namn på en lista, de vet inget om honom eller hur han mår. De ser inte till hans bästa. Vi har jobbat som attan för den här killen och vill att han ska må bra. Men för dem handlar det om pengar, inget annat, säger Anette Smideborg.
– Om det är så att han ska flytta så kommer jag att kräva att Gällivare kommun kommer ner och meddelar honom. Om ett barn ska flytta ska ett samtal föras med det barnet men så har det inte skett här. Varför ska de flytta på honom när vi inte vill något högre än att hjälpa honom?
Anette Smideborg säger att hon kommer att göra en IVO-anmälan mot kommunen om pojken tvingas flytta.
– Man ska handla enligt BBIC, barnets behov i centrum, men de gör precis tvärtom, säger hon.
Socialchefen Marika Rissanen Korpi säger att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden. Men hon poängterar att det görs en individuell prövning av varje fall. Gällivares kommuntal för 2016 är 105 barn.
– Det förs alltid en dialog med individen det rör sig om, med god man och boendet. Det måste göras ett övervägande för varje barn. Det är vårt uppdrag att erbjuda dem plats här och det försöker vi göra nu. Men jag kan förstå oron som en del känner.
Inom den närmsta tiden arrangeras en träff med de berörda. Den individuella prövningen kan göra att några ensamkommande blir kvar i sina familjehem.
– I det stora hela tror jag att det kommer att gå bra till och att de känner sig trygga med det boende som Gällivare kan erbjuda dem, säger hon.
Anette Smideborg säger att hon känner sig lättad när hon får höra vad socialchefen sagt.
– Det är något vi inte fått höra innan, att det görs individuella prövningar, men då känner jag mig lite lugnare, säger hon.