Föddes i polisbil

Det har varit ett omtumlande dygn för familjen Kylmäniemi-Bennison. När värkarna började komma strax efter nio hann de inte de 12 milen till sjukhuset i Gällivare. Ted, eller Louie som han ska heta, föddes i en polisbil i höjd med Moskojärvi.

OBERÖRD. Namnet är inte bestämt än, klart är i alla fall att det är en välmående bebis, 3900 gram och 51 cm lång.

OBERÖRD. Namnet är inte bestämt än, klart är i alla fall att det är en välmående bebis, 3900 gram och 51 cm lång.

Foto: Josefin Silverberg

Gällivare2013-07-17 14:37

– Det har varit svårt att sova i natt, adrenalinet har pumpat och vi har försökt smälta det vi varit med om, säger Sandra Bennison.

Med gossedjuret Bamse brevid sig ser den nyfödde ganska oberörd ut av nattens dramatiska händelser. Familjen bor i Laxforsen utanför Jukkasjärvi och när första värken kom på tisdagskvällen var det bara att bege sig av i riktning mot sjukhuset.

Barnmorskan guidade via telefon

Den nyblivne tvåbarnspappan Mikael Kylmäniemi berättar hur allt gick rekordsnabbt, från första värken strax efter 21, till födseln halv tolv:

– När Sandra fick andra värken precis efter att jag pratat med barnmorskan, så förstod vi att det var bråttom. Jag ringde min pappa som körde oss. I Svappavaara körde polisbilen om oss och min pappa blinkade med hellyset. Vi körde bakom dem men flyttade sedan över Sandra till polisbilen för att kunna köra fortare.

"Jag ska inte föda i en polisbil, jag vill ha smärtstillande", skrek Sandra, men just så blev det. Med guidning från barnmorskan via telefon förlöste poliserna och Mikael barnet i polisbilen.

Blå och livlös

– Jag såg huvudet och sa till poliserna att nu måste vi stanna. Då var vi på E10:an vid Moskojärvi. När huvudet kom ut var jag riktigt hispig, han var helt blå och rörde inte på sig. Efter att vi lagt honom på Sandras bröst och polisen masserat honom började han hosta och harkla. Det var en enorm lättnad, säger Mikael Kylmäniemi. Ambulansen mötte upp familjen och tog dem vidare till sjukhuset i Gällivare. Paret träffades på Jukkasjärvi ishotell där de båda arbetar. Hemma väntar storasyster Stella, två och ett halvt år spänt på sitt nya syskon, när hon föddes var situationen helt annorlunda. Vattnet gick men inga värkar kom. Ted eller Louie blir namnet på lillebror.

– Vi hade aldrig klarat det utan all fantastisk hjälp av alla inblandade. Hade vi varit helt själva vet jag inte hur vi hade klarat det, säger Sandra Bennison.

-Det var förstås en händelse utöver det normala. Men man får fokusera på att göra sitt jobb och hjälpa till så gott man kan, säger Anders Malmström, yttre befäl vid polisen i Norrbotten, som tillsammans med kollegan Greger Stridsman fick hjälpa till vid förlossningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om