Niklas Johansson, direktör kommunikation och klimat på LKAB, kommunicerade på fredagen att bolaget inte kan förlita sig på fly in fly out personal för att kunna genomföra sin dundersatsning, att etablera de nya grundnivåerna och bygga om sina pelletsverk vid Vitåfors- och Kirunagruvan.
– Samhällets utveckling måste gå i takt för att göra det möjligt, en av de stora utmaningarna är bostadsbyggande där det redan råder en bostadsbrist sedan ett par år tillbaka, säger han.
LKAB har sedan ett antal år expanderat sin gruvbrytning vilket fått konsekvensen att merparten av tätorten Malmberget försvunnit eller kommer försvinna. Söder om Gällivare tätort driver Boliden Aitikgruvan. En gruva som även den tagit mer mark i anspråk vilket gjort att byarna Liikavaara och Sakajärvi kommer upphöra att existera när bolaget behöver säkerställa sin produktion.
Till väster om tätorten har Boliden funnit ett flertal kopparfyndigheter, bland annat i närheten av Gällivare flygplats, något som försvårar en utbyggnad av tätorten i västlig riktning.
Samhällsomvandlingen har gjort att Gällivare expanderat söderut, bort från Malmberget, i riktning mot Dundrets fot där Gällivares nya stadsdel Repisvaara börjat byggas. När stadsdelen når slutet på sin tredje etapp kommer 4000 personer att bo och leva där.
För att möta det kommande behovet av bostäder uppger kommunen att man vill fortsätta utbyggnaderna i de påbörjade utvecklingsområdena som kommit till i spåret av samhällsomvandlingen.
– Vi vill skapa attraktiva bostäder i attraktiva lägen kopplat till de utvecklingsområden som vi jobbat med samt att möjliggöra att bosätta sig på landsbygden, säger Alexander Kult, chef för samhälls- och teknikförvaltningen.
Utöver den nya stadsdelen Repisvaara har kommunen tagit fram detaljplaner som gäller en förtätning vid Gällivare centralstation vid Norskavägen. Det finns även en detaljplan för flerfamiljshus och villor söder om sjön Nuolajärvi och en detaljplan för norra sidan av Vassaraträsk, ett område i nära anslutning till Gällivare centrum.
Expansionen på norra sidan om Vassaraträsk ligger något längre fram i tiden men detaljplanen för området har redan stött på patrull då området betecknats som riksintresse för gruvbrytning på grund av den järnmalm som finns under marken.
Den naturliga vägen för en expansion av tätorten blir därför i sydvästlig riktning, men i den färdriktningen har samebyn Unni tjerusj sina renbetesmarker. Samebyn har redan tidigare under samrådet för Vassaraträsk uppgett att en nybyggnation skulle få en negativ påverkan på samebyns förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
– Det finns flera överliggande riksintressen som vi måste överväga när det kommer till Vassara. Som området ser ut idag är det mer likt ett bostadsområde än ett fritidshusområde och det finns ett tryck att bo där, säger Henrik Ölvebo (MP).
Utöver de nämnda områdena tittar även kommunen på ytterligare förtätningsprojekt i tätorten, men var förtätningen ska ske inte redo att kommuniceras.
– Vi ska inte heller glömma bort den nya detaljplanen för Koskullskulle som potential att utvecklas. Det finns även en potential där landsbygden kan bli en del av lösningen för fler bostäder, säger han.