Hillevi Isacson Ydfjärd som är enhetschef för kvinnosjukvården tror att det ökade födelsetalet beror på en framtidstro och på att folk väljer att stanna kvar i Gällivare.
2011 föddes det 531 barn på BB. Två år senare föddes det 589 barn.
– Förra året nådde vi en topp när det var 2 501 förlossningar totalt i Sunderbyn och Gällivare. Vi slog någon form av rekord, säger Isacsson Ydfjärd.
Men ökade födslar betyder också en ökad belastning för personalen och Isacsson Ydfjärd säger att man löser det med ökad bemanning.
– Vi har ordinarie personal så vi täcker våra rader och vi ringer ut folk när vi ser att det behövs. Vissa stunder är det extra mycket belastning men så är det inom akutsjukvården, säger Isacsson Ydfjärd.
Men hon berättar att den största utmaningen för henne under hennes tre år som chef har varit att hitta folk.
För bara några år sedan var det stor brist på barnmorskor i kommunen och man har jobbat hårt med att klara bemanningen. Bland annat har flera kampanjer, både i länet och resten av landet, genomförts för att locka folk till yrket. Sjuksköterskor har erbjudits studielön från landstinget om de vidareutbildar sig. En annan kampanj genomfördes då man försökte få upp sjuksköterskor och barnmorskor söderifrån för att vikariera. Och kampanjen lyckades - 18 barnmorskor nappade och kom till Gällivare, som de tyckte var "exotiskt".
I dagsläget har man fått in fyra barnmorskor som studerat och ytterligare sex vikarier från Sunderbyn som roterar. Men om några år är det stora pensionsavgångar och man erbjuder direkt studielön om någon vill vidareutbilda sig.
– Vi har en stabil vikariepool nu. Och vi är frikostiga med extra personal för att det aldrig ska bli några risker. Fördelen med ett litet sjukhus är att man kan ha ett samarbete med andra avdelningar som är väldigt fint, säger Annika Johansson, vårdchef.
– Samarbetet är inbyggt, vi använder alla våra sinnen och gör det så säkert som möjligt. Vi har en oerhört kompetent personal, säger Isacsson Ydfjärd.
Johanna Nyberg har arbetat som barnmorska sen juni förra året. Hon berättar att det emellanåt är "fullt ös" men att det är ett givande och roligt arbete.
– Det får gärna öka ännu mer på förlossningssidan, det är verkligen jätteroligt. Vissa dagar är det mer att göra, så är det ju. Man måste vara ganska flexibel när det gäller en akut verksamhet. Men bemanningen ser bra ut, det är säkert att föda barn, säger hon.