Fastighetsteknikerutbildning startar
Personalkompetensen inom fastighetssektorn går inte hand i hand med utvecklingen av ny teknik och samhällets krav på energieffektivitet och miljöanpassning. Det ska en ny utbildning råda bot på.
Rolf Berg, distriktsansvarig vid Riksbyggen, ger ett exempel.- Riksbyggen, marknadsområde Norrbotten, har cirka 140 anställda varav merparten sysslar med fastighetsförvaltning. Vi har ett ständigt rekryteringsbehov inom teknik- och fastighetsskötselområdet och vi vet hur svårt det är att rekrytera kompetent personal i dag. Det som händer är att man utvecklar energi- och reglersystem men man följer inte med utvecklingen av kompetens på den personal som ska sköta driften. Ska vi bland annat begränsa fastigheternas koldioxidutsläpp måste vi ha kompetens, säger han.Framtidsatsning
Berne Sehlberg, styrelseordförande i Top Bostäder, Gällivare, är initiativtagare till utbildningen som en åtgärd att bemöta en bristyrkessituation.- Vi går in i ett nytt teknikutnyttjande vad gäller fastighetsskötsel. Vi har också en generationsväxling men har ingen sådan här utbildning norr om Dalälven. Därför är det en glädjens dag att vi fått till stånd en sådan här yrkesteknisk utbildning som innebär att vi möter framtiden i första hand i våra fyra nordligaste kommuner och mina förväntningar är stora.
Branschkunskap/omvärldsbevakning (5p)Matematik (10p)Datakunskap(10p)Kommunikation/beteendekunskap (20p)Kvalitets- och miljösystem, myndighetskrav och egenkontroll (10p)Arbetsmiljö och säkerhet (10p)Fastighetsekonomi/juridik samt entreprenadjuridik (20p)Miljökunskap (5p)Elteknik (25p)VVS-teknik (35p)Styr- och reglerteknik (25p)Energioptimering (25p)Byggkonstruktion/byggfysik (15p)Kyl- och värmepumpteknik (10p)Underhållsplanering (15p)Inre/yttre miljö (20p)Praktik, LIA1 Fastighetsteknik (40p)Praktik LIA2 Fastighetsteknik (40p)Projektarbete (10p)5p motsvarar en veckas studier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!