Fastighetsinlösen på gång

Tidigast nästa år skrivs det nya vägavtalet i Malmberget på av LKAB och Gällivare kommun.  Elva fastigheter kan bli inlösta av kommunen och Villaägarna är kritiska.

HELT KVARTER RIVS. Gruvverksamheten i Malmberget påverkar nu ytterligare bostadsområden. Kvarteret Spoven måste bort för att bereda plats för ny väg och fastighetsägarna har nu en tvångsinlösensituation att beakta. De omgivande bostadsområdena påverkas också.

HELT KVARTER RIVS. Gruvverksamheten i Malmberget påverkar nu ytterligare bostadsområden. Kvarteret Spoven måste bort för att bereda plats för ny väg och fastighetsägarna har nu en tvångsinlösensituation att beakta. De omgivande bostadsområdena påverkas också.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2010-10-27 06:00
Anledningen till fördröjningen - avtalet skulle ha skrivits på av parterna i förra veckan - är att LKAB:s styrelse ännu inte tagit ställning. Beslutet väntas föreligga till fullmäktigesammanträdet i februari 2011.Det så kallade genomförandeavtalet innebär ny vägdragning N:a Kungsallén - Bergmansgatan på grund av den tidigare stängningen av delar av Bergmansgatan, vilket även kräver rivning av elva fastigheter i kvarteret Spoven i Östra Malmberget.Enligt avtalsskrivningen skall fastigheter och mark inköpas av gruvföretaget och sedan skänkas till Gällivare kommun som redan i planförslaget omvandlat kvarteret till så kallad allmän platsmark för att möjliggöra tvångsinlösen.Och kommer fastighetsägarna inte överens med gruvföretaget om ersättningen ska Gällivare kommun tvångslösa in fastigheterna till marknadspris i enlighet med exproprieringsreglerna och sedan ersättas av LKAB med motsvarande belopp enligt kommunchef Lennart Johansson.Statistik från SBAB avseende fastighetsförsäljningar i år i det berörda området kan vara vägledande för marknadsprissättningen. Genomsnittspriset för några av de senaste fastighetsförsäljningarna i området i år är cirka 600.000 kronor.Det kan jämföras med motsvarande villapriser i Gällivare, drygt 1 - 2 miljoner, eller priset på ett Älvsbyhus, 1 - 1,5 miljoner.Villaägarförbundet är kritiskt och befarar en Elevhemssituation.Orsaken klar
-  Om det inte vore för gruvbrytningen skulle inte Bergmansgatan behöva stängas och nya vägar behöva ledas fram. Men minerallagen ger inte möjlighet genom markanvisning att ta småhusen i anspråk. Frågan blir därmed om det är möjligt att ta småhus i anspråk för ny väg, som framtvingas av gruvbrytning och om den situationen täcks av expropriationslagen, säger Ulf Stenberg, Villägarnas chefsjurist.Ingen helhetslösning
-  Vill småhusägarna pröva saken kan de göra det på den exproprierandes bekostnad, kommunens, som får stå för advokatkostnaderna oavsett om småhusägarna vinner eller förlorar. Jag gissar att vi kommer att få se en sådan prövning om man försöker blåsa folk på samma sätt som skedde när man begav sig på Elevhemsområdet. Det finns malm för 200-400 miljarder under Malmberget. En helhetslösning skulle kosta någon enstaka miljard. Det genomförandeavtal jag sett tyder inte på att kommunen försöker trycka på för att få en helhetslösning, säger Ulf Stenberg.
Utdrag från genomförandeavtalets 8:e punkt;"Kommunen är skyldig att och har även rätt att lösa in fastigheterna inom kv Spoven som lagts ut till allmän platsmark. Parterna är överens om att i första hand skall LKAB förvärva fastigheterna och därefter överlåta marken till kommunen utan ersättning. I de fall något förvärv inte kan genomföras skall kommunen förvärva fastigheten. LKAB åtar sig att ersätta kommunen för samtliga kostnader förenade med förvärvet."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!