"Gäddmästaren" startades sommaren 2022 efter att Tony Nilsson med kollegor sett en potential att öka intresset för gäddfiske.
– Vi satt och funderade här, att det är ju ganska sparsmakat med såna här grejer. Det stora fisket i Europa är gäddfiske, predatorfiske. Men här uppe så ligger vi årtionden efter hela tiden när det gäller utrustningen.
I år har runt 200 deltagare anmält sig. Gäddan ska fångas i Gällivare kommun och efter fotografering ska den släppas tillbaka igen, enligt tävlingsreglerna. Tony Nilsson berättar att han brukar passa på att prata om hur viktig gäddan är i ekosystemet.
– Här uppe har bilden varit att "gäddor ska slås ihjäl för de äter andra fiskar", men det är ju tvärtom, de spelar en nyckelroll i ekosystemet. Stora gäddor reglerar smågäddorna som äter konstant. En stor gädda äter gärna en polare, så den balanserar systemet. Stora gäddor ska sparas. Med en tävling får man chans att informera folk.
Jaktias försäljning av utrustning för gäddfiske har tredubblats sedan tävlingen startades, en fördel Tony Nilsson inte försöker dölja.
– Samtidigt får man igång det nya med stora gäddbeten. Rena gäddutrustningar. Det är trevligt, gäddor nappar ju lite oftare än lax.
Avslöjar folk var de fångar?
– Inte precis, men det kan heta "Stora lulevattnet" exempelvis.
Ledarfisken som fångades nu i dagarna är lika lång som fjolårets vinnargädda på 128 centimeter.
– En drömfisk. Men det är ju några veckor kvar, säger Tony Nilsson.