Faktaspäckad skiva lär elever om energi
Att klyva vatten till vätgas och att omvandla avföring till energi är några metoder som lärs ut av Lapplands kommunalförbund. Till hösten får skolorna ta del av helt nytt laborations- och undervisningsmaterial om energi. - Nu gäller det att få lärarna att använda det, säger projektledare Per Malmelöv.
- Därefter blir det studiedagar för lärarna som först får prova på att labba i elevernas ställe, säger Per Malmelöv, projektledare för utbildningen vid Lapplands kommunalförbund.
Byggsatser och materiallådor för att bygga vind- och vattenkraft, solenergi, bränsleceller, biogas och till och med kärnkraft finns till förfogande.
- I urin finns naturlig metangas och via avföring tar man fram biogas. Man klyver vatten och tar fram vätgas som är mycket explosiv och energirik, så kallad bränslecell. Det kan bli framtidens energiförsörjning men än så länge är det för dyrt att ta fram, säger Per Malmelöv.
Bygger en öde ö
Utrustningen för de praktiska experimenten får skolorna dock låna turvis då det finns en uppsättning per kommun. Men en faktaspäckad CD-skiva som innehåller lärarhandledning, grupp- och diskussionsuppgifter, länkar till världens alla internetsajter inom energi med mera delas ut till samtliga.
- Till exempel kan man titta på solenergi och jämföra med världen, Sverige, Norrbotten och ända ner till lokal ort. Lärarna uppdateras snabbt. Ett kul experiment är att först låta eleverna bygga ihop en öde ö och sedan lösa energiförsörjningen. Meningen är att få eleverna att tänka själva för att få framtida utveckling. Allt är inte uppfunnet än, säger Per Malmelöv.
Syftet är att nå nya energimöjligheter i framtiden vilket går ihop med regeringens mål. Därför har projektet finansierats av energimyndigheten. Materialet kan användas kostnadsfritt vid skolorna. Nytt skolmaterial som ökar energikunskaperna går också hand i hand med Lapplands kommunalförbunds uppgift, att informera om olika energialternativ. Enligt Malmelöv har man vid förbundets energirådgivning insett att det är bäst att börja redan i skolåldern för att nå effekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!