Facket agerar mot sjuksköterskekrisen

18-19 sjuksköterskor kan saknas i Gällivare kommun till hösten. Men problemet är långt i från nytt. ”Under flera år har det funnits rekryteringsproblem”, säger Lena Norén.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Gällivare2018-06-08 05:30

Lena Norén är representant för fackorganisationen Vårdförbundet där de flesta medlemmar är sjuksköterskor. Hon vill vara tydlig med att personalen har flaggat för de ökade problemen under en lång tid. Hon är djupt oroad över situationen som stundar till sommaren.

– Prio ett måste vara att inte fler slutar och att locka tillbaka de som sagt upp sig.

När kommunen 2016 hyrde personal för 794 000 kunde inte dåvarande socialchef svara på hur stora löneskillnaderna var mellan inhyrd och ordinarie personal. 2017 köpte kommunen tjänster extern till en kostnad av sammanlagt 4,6 miljoner kronor. Eftersom det saknades så mycket ordinarie personal fanns cirka 4,3 miljoner kronor kvar i den lönebudgeten. Det innebar att extrakostnaden bara blev 300 000 kronor.

Nu 2018 räcker eventuellt inte ens bemanningsföretagen till för att täcka upp bristen på sjuksköterskor.

– Nu står vi vid vägs ände, inte ens bemanningsföretagen räcker till. I april fick två fast anställda sjuksköterskor vid hemsjukvården nog och sade upp sig, säger Lena Norén.

Det innebär att man på just den avdelningen nu står med två sköterskor kvar, som är tjänstlediga – på en avdelning där det ska finnas sju ordinarie anställda. Vid början på juli kommer det alltså inte finnas någon fast anställd sjuksköterska tillgänglig.

– Ser man på hur deras arbetssituation har varit så har de två som sagt upp sig haft 50 respektive 70 vårdtagare att ta hand om. Och Gällivare är ingen liten kommun.

Situationen har alltså eskalerats under flera års tid.

– Det som hänt är att när någon faller ifrån blir det mer som läggs på de kvarvarande. Man kan inte lämna brukarna åt sitt öde.

Lena Norén berättar att vårförbundet lämnat in en begäran om åtgärd, en så kallad 66a-anmälan.

– Vi gör inte det här för att slå undan benen på en vacklade verksamhet, men vi har följt det här från Vårdförbundet under flera års tid och det var dags att agera.

Sommaren är bara början och det verkliga problemet hotar mot hösten.

– Då träder ytterligare fem uppsägningar i kraft. Då ska dessutom personalen som slitit hårt på sommaren hantera den situationen med än mindre personal, säger Lena Norén.

Vad hoppas du på i framtiden?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det riktigt. Bemanningsföretagen är bra, de gör det de ska, men de ersätter inte den fasta staben. Vi behöver fler fasta sjuksköterskor i systemet och en långsiktig struktur på arbetet. Arbetsgivaren måste lyssna på personalens signaler. Det får inte gå så här långt.

– Kommunen måste profilera sig och bli en attraktiv arbetsgivare, det kommer att kosta pengar att ta sig ur det här hålet.

Gällivare kommun har till den 15 juni på sig att ha en färdig handlingsplan efter den 66a-anmälan som lämnats in av Vårförbundet, annars kan det bli tal om vite.

Norrbottens-Media har sökt socialchef Annette Viksten-Åhl som inte varit anträffbar.

Gällivares kommun har krisat sedan 2014

2014 upplevdes en "total kris" på sjuksköterskor. Kommunen satte in en annons men fick inga svaranden. Man vände sig till det dyrare alternativet bemanningsföretag. Samma år sökte inte en enda elev till omvårdnadsprogrammet i Gällivare, enligt det preliminära intaget. Totalt sökte fem elever i hela Lapplandsgymnasium omvårdnadsprogrammet. Då skrev NSD att det var gruvan som lockade ungdomarna.

Redan 2016 flaggade hemsjukvårdsavdelningen för personalkris, då hade hälften av sju heltidsanställda och en resurs sagt upp sig. Det året lade kommunen 794 000 kronor på att hyra in bemanningspersonal. Kommunens dåvarande socialchef Marika Rissanen-Korpi kunde inte svara på hur stora löneskillnaderna var mellan inhyrd personal och ordinarie.

2017 köpte kommunen tjänster extern till en kostnad av sammanlagt 4,6 miljoner kronor. Eftersom det saknades så mycket ordinarie personal fanns cirka 4,3 miljoner kronor kvar i den lönebudgeten. Det innebar att extrakostnaden bara blev 300 000 kronor.

Källa: NSD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om