Experten: "Konsekvensen är att folk dör"

Två av Sveriges största experter riktar hård kritik mot kommunens agerande att förbjuda sina medarbetare att tala med media. "Det bryter mot både lagen och grundlagen", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Olle Lundin, expert på kommunallagen, riktar hård kritik mot kommunens agerande.

Olle Lundin, expert på kommunallagen, riktar hård kritik mot kommunens agerande.

Foto: Pressbild

Gällivare2020-11-02 06:24

Mitt under den rådande coronapandemin uppmanar kommunen sin personal att de inte ska prata med media utan hänvisa frågorna till sin enhetschef. 

– Det här vet de väl är fel men vi har sett sådana konstiga saker förut. Det går helt enkelt inte att säga att personal inte får svara på någon fråga från media, här gäller både yttrande- och meddelarfriheten. Det är vilseledande att försöka lägga munkavel på de anställda. Sedan är det svårt att förstå varför, det enda man undrar är vad de döljer, säger Olle Lundin.

Nils Funcke, expert på tryckfrihetsprincipen, ställer sig även han frågande till kommunens agerande.

– Bara att formulera sig som de gör "bör inte svara på några frågor alls", visar hur illa det är. Meddelarfriheten är en grundlagsfast rättighet, säger han.

Som vi tidigare visat har anhöriga till brukare inom socialförvaltningen förvägrats att få ta del av smittläget på sin anhöriges boende. Information som de båda experterna kritiserar.

– Det är en ren praktskandal, Om du som anhörig är orolig, kommunen vet om att det finns en pågående smittspridning och du dessutom har möjlighet att plocka ut din anhörige från ett boende. Då är det väl rimligt att ge den informationen till den anhörige, säger Olle Lundin.

Han menar att om det här ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen (JO) skulle kommunen och de ansvariga cheferna få kritik.

– Eftersom att det här får konsekvenser att folk dör, är det riktigt illa. Här ges de anhöriga inte en chans att ta ut sina äldre och vårda dem själva.

Norr Media har vid flera tillfällen ifrågasatt varför kommunen inte gått ut med information var i verksamheten som smittan finns. Socialchef Annette Viksten Åhl, har i tidigare intervjuer hänvisat till sekretess. Ingela Öhman, medicinskt ansvarig sjuksköterska, (MAS) har uppgett att personalen på boendet skulle känna sig utpekande.

– Om det är någon som ska känna sig utpekade är det cheferna. De bär de yttersta ansvaret för verksamheten. Personalen följer bara de riktlinjer som de fått, säger Nils Funcke.

– Det här skulle aldrig hänt för 20 år sen, trots att man bryter mot grundlagen drar man sig inte för den här typen av beteende. Det är ett förakt för de grundläggande reglerna för offentliga tjänstemän, säger Olle Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!