Entreprenadtvist över: "Väggarna kan påbörjas i år"

När det vinnande budet om att få projektera multiaktivitetshuset överklagades stannade arbetet i Gällivare centrum av. Ett arbete som efter drygt ett halvår nu ser ut att kunna återupptas. "Vi hoppas att ha ytterväggarna på plats den här säsongen", säger förvaltningschef Alexander Kult.

När multiaktivitetshuset står färdigt kommer byggnaden att ha samma höjd som det angränsande sjuvåningshuset.

När multiaktivitetshuset står färdigt kommer byggnaden att ha samma höjd som det angränsande sjuvåningshuset.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-03-09 09:37

Under juli månad fattade kommunstyrelsen beslut om vem som skulle få projektera multiaktivitetshuset. Byggnaden är planerad att bli 24 000 kvadratmeter och ska bland annat ska rymma äventyrsbad, bibliotek, fritidsgård, sport- och konserthall och kommer bli den största, dyraste och mest avancerade byggnaden i samhällsomvandlingen i Gällivare. 

Kommunstyrelsen beslut överklagades av ett annat byggföretag som ansett sig ha det bästa budet och därför begärt en överprövning av upphandlingen. 

En överklagan som ledde till att arbetet med multiaktivitetshuset tvingades stanna upp i lite mer än ett halvår men nu verkar Förvaltningsrätten redo att kommunicera ut sitt beslut gällande entreprenaden.

När Alexander Kult berörde frågan under kommunfullmäktige uppgav han att kommunen kommer att ta del av Förvaltningsrättens utfall under mars månad.

– Därefter kommer våra jurister att se över frågan och inom en närtid kommer vi att besluta hur vi ska gå vidare med byggnationen. Initialt gör vi bedömningen att det inte rimligtvis kommer påverka projekttiden. Vi hoppas att ha yttervägarna på plats, den här säsongen, säger han.

När beskedet om överklagan kom tvingades kommunen att revidera tidsplanen för multiaktivitetshuset och i och med revideringen flyttades färdigställandet av byggnaden till år 2024 samt att byggnaden skulle kunna tas i bruk under 2025. 

Under fullmäktige lyfte Sverigedemokraternas Paula Palmqvist frågan om kommunen besitter kompetensen att upphandla så här stora projekt och hänvisar till uppgifter som NSD tidigare rapporterat om gällande de större färdigställda byggnationerna i kommunen, Kunskapshuset och Is- och evenemangsarenan, som båda haft byggproblem efter att byggnaderna tagits i bruk av kommunen.

– Det här är superviktigt att ha örnkoll på så att det inte blir samma sak med nästa bygge, säger hon.

Henrik Ölvebo (MP) uppger att kommunen besitter en grundkompetens vid den här typen av projekt.

– Vi kan inte ensamt ta oss an den här typen av anläggningsprojekt därför behöver vi ta hjälp av arkitekter och konstruktörer. Däremot faller vi inom ramen för att vara en god beställare, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!