Samtidigt ska invånare från Malmberget flytta till Gällivare. Hur ska bostadsbristen lösas?
– Det närmsta projektet är kvarteret Dansaren som ligger efter Porjusvägen. Där ska vi bygga 22 lägenheter men det har blivit överklagat, vilket är trist för det förhindrar en positiv samhällsutveckling. Just nu ligger överklagan hos mark-och miljödomstolen. Får vi ett positivt besked därifrån hoppas vi på någon typ av produktion i år, säger Esa Norojärvi, vd för Topbostäder. Han berättar att man där kommer att bygga tvåor som hyresmässigt kommer att hamna under 8 000 kronor i månaden.
Topbostäder har förvärvat mark i kvarteret Hasseln och där kommer det också att byggas. Det finns även planer på ett punkthusbygge på Norskavägen, och på att bygga extravåningar på vissa huskroppar. Fram till 2026 måste 435 lägenheter ersättas.
Topbostäder tittar även på andra alternativ.
– Vi är i startgroparna att göra en enkät om hur Gällivareborna vill att deras framtida boende ska se ut. Jag tycker att framtiden ser ljus ut, säger han.
Mona Härkönen, mäklarassistent på Husman Hagberg, säger att marknaden är långt ifrån mättad på bostadsfronten.
– Folk är absolut inte rädda att köpa i Malmberget för det hinns ju inte med att bygga nytt och de måste ha någonstans att bo. Enda sättet att få bostad här är att ha kontakter eller att köpa. Det har ju definitivt blivit högre utpriser på lägenheter och hus de senaste åren, säger hon.
BoKlok är ett bostadskoncept som utvecklats av IKEA och Skanska, som startades i mitten på 90-talet. De arbetar med ett markanvisningsavtal och med att ta fram ett planförslag för området, fastigheten Vassara 10. Där ska 32 lägenheter i fyra våningar byggas, uppdelade i två byggnader. Man siktar på en antagen detaljplan i årsskiftet 2015/2016.
– I dagsläget har vi tvårums-, trerums- och fyrarumslägenheter som det blir en blandning av. Vi gör en bedömning utifrån efterfrågan på den lokala marknaden. Vi vet hur våra produkter fungerar och vi kan hålla nere produktionskostnaden. Vi har dessutom en prispolicy som reglerar vad vi kan ta för priser. Vi följer en bokalkyl så vi vet hur mycket vår målgrupp kan betala för sitt boende. Vår målgrupp är de många människorna. Sedan så bygger vi mindre lägenheter, och vi hävdar ju att den kvadratmeter som inte byggs, är den mest miljövänliga. Vi bygger samma bostäder om och om igen så vi har en väldigt bra erfarenhet av hur man bygger väldigt bra bostäder, säger Bengt Fardelius, chef för affärs-och projektverksamheten.
I början på 2017 hoppas BoKlok kunna börja försäljningen av lägenheterna.
Läs även del 1: