Det kan vara blåsigt, kallt men också fantastiskt vackra dagar. Det handlar om sex kilometers skidåkning i brant stigning, höjdskillnaden är cirka 500 meter. Turen kan med andra ord bli rätt krävande.
– Nog har jag svurit många gånger och funderat vad jag hållit på med, men sedan biter man sig i tugan och klättrar på, säger Marion Grape-Svalbro.
Varje röd dag, även påsk, jul- och nyårshelger kämpar skidåkarna. Sedan år 2000 har det krävts minst 30 besök i stugan av cirka 34 öppnade dagar för att erhålla luvan.
– Man ska i stort sett upp varje helg så man kan inte vara sjuk eller resa bort för då missar man luvan, säger Kjell Henriksson från Friluftsfrämjandet som arrangerat toppluvetävlingen. Han berättar att stugan har omkring 2 000 besökare per år och att alla vinnare fotograferas och finns uppsatta på stugans väggar.
Väl framme i stugan bjuds skidåkarna på kaffe, varm saft och pepparkakor av stugvärdarna som tagit sig till stugan tidigt på morgonen bärandes på det som behövs för dagen. Sedan starten 1959 har 149 personer erhållit luvan. Den yngsta av dem heter Linn-Katrine Sundling och är 15 år.
– Man har varit uppe några gånger och jag bestämde mig när mamma tog den förra året, berättar hon.
– Det är tufft att ta sig upp men att åka ner är bästa belöningen. Man har inga hjärnspöken när man kommer hem igen, säger Marion Grape-Svalbro.
Den 1 maj firade toppluvan officiellt 60 år på Toppstugan.