Efter hårda kritiken – här är socialtjänstens krisplan

Hög arbetsbelastning, långa handläggningstider och svårt att rekrytera socionomer. Det har varit verkligheten för socialtjänsten i Gällivare. Nu har socialförvaltningen genomfört förändringar för att komma till rätta med problemen.

Hög arbetsbelastning, långa handläggningstider och svårt att rekrytera socionomer har tvingat socialnämnden till förändringar på biståndsenheten.

Hög arbetsbelastning, långa handläggningstider och svårt att rekrytera socionomer har tvingat socialnämnden till förändringar på biståndsenheten.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare2021-02-17 15:45

– Enligt socialchef Annette Viksten Åhl har arbetsmiljön på biståndsenheten utretts av en extern aktör efter att enheten haft hög arbetsbelastning och ett flertal vakanta tjänster.

– De förslag som konsulten lämnat har vi nästa köpt rakt av och ett av de förslagen är att återgå till modellen med två chefer som har varsin samordnare under sig, säger hon.  

Socialnämnden har tidigare fått kritik av IVO (Inspektionen för vård och omsorg) efter att ett 40-tal utredningar rörande barn och unga inte tilldelats en handläggare och inte genomförts skyndsamt. Gällivare kommun har även blivit fällda av JO, (Justitieombudsmannen) på grund av långa handläggningstider kopplade till LSS-ärenden.

Enligt Annette Viksten Åhl beror ansamlingen av ärenden och de långa handläggningstiderna på att det saknats socionomer vid biståndsenheten, något som socialförvaltningen temporärt löst genom att ta in konsulter.  

– Men för många konsulter kan leda till en brist på kontinuitet och det är bättre att ha egna socionomer och handläggare. Förhoppningen är och vi ser redan nu är att förändringarna på enheten ska leda och har lett till flera rekryteringar, säger hon.

Utöver att förbättra arbetsmiljön jobbar man parallellt med att påbörja ett projekt med arbetstidförkortning som är tänkt att bli en ytterligare förmån för att locka fler till biståndsenheten.

– Vi håller på att utreda hur förkortningen ska se ut men vi behöver även finna en lösning på är hur jour- och beredskapsverksamheten för de anställda ska fungera. Det går inte att styra över när saker händer i människors liv och det finns ärenden som kräver snabba beslut och det sätter också stora påfrestningar för de anställda att alltid vara anträffbara, säger Anette Viksten Åhl.

Annette Viksten Åhl hoppas att återgången till ett tudelat chefsystem ska lyfta upp gruppen barn och unga.

– Barn och unga ska också prioriterats och få ta plats och vi behöver bli bättre på att hålla jämvikt för att alla ska få ta plats, säger hon.  

Enligt Johannes Sundelin (S), ordförande i socialnämnden, kommer inga ytterligare medel att tillföras när biståndsenheten återgår till modellen med två enhetschefen, utan medel kommer att omfördelas inom den givna ramen för nämndens budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!