Efter chefsprotesterna – Gällivarepolitiker hoppar av

Rory Blom (SD), väljer att lämna sitt uppdrag som nämndpolitiker i miljö-, bygg- och räddningsnämnden till stöd för brandpersonalen. "Jag saknar förtroende för förvaltningschefen på grund av hur han har hanterat anställningen av den nya räddningschefen", säger han.

Rory Blom (SD) är tveksam till om rekryteringen av den nya räddningschefen gått korrekt till och har i solidaritet med brandpersonalen valt att lämna sitt uppdrag i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Rory Blom (SD) är tveksam till om rekryteringen av den nya räddningschefen gått korrekt till och har i solidaritet med brandpersonalen valt att lämna sitt uppdrag i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-02-03 07:00

Anställningsförfarandet runt hur den nya räddningschefen har väckt reaktioner inom räddningstjänsten men även inom politiken. Ärendet behandlades vid det senaste fullmäktige då rekryteringen togs upp som en fråga av Moderaterna.

Vid sammanträdet riktades kritik till att förvaltningschefen förbisett de riktlinjer som fullmäktige etablerat. Där den som ska anställs som räddningschef åtminstone ska ha behörighet i räddningsledning B samt tillsyn och olycksförebyggande.

En fråga som kommunstyrelsens ordförande Birgitta Larsson (S) då svarade på.

– Mitt svar var ja, jag förutsätter rekryteringen är hanterad i lagens anda och efter Gällivare kommuns upprättade styrdokument och riktlinjer samt att det är en fråga som delegerats till förvaltningschefen för miljö-, bygg- och räddningsnämnden, säger hon.

Har du haft någon kontakt med kommunens jurist för att säkerställa att det gått korrekt till?

– När jag fick frågan har jag faktiskt kollat med förvaltningschef, personalchef och kommundirektören. Utifrån den informationen så förutsätter jag att det är gjort på korrekt sätt.

Rory Blom, som entledigade sig från sitt uppdrag i mijö-, bygg, och räddningsnämnden, är av en annan uppfattning.

– För mig är det tveksamt om rekryteringen gått korrekt till när det dessutom funnits en kandidat som ansökt med den efterfrågade utbildningen, säger han.

Förvaltningschef Henrik Lyngmark uppger att man satt upp två kriterier vid rekryteringen av räddningschefen, utbildning och ledarskap.

–I den bästa av världar hittar man en person som har alltihopa annars tar man den som är mest lämpad för uppdraget, säger han.

Men är det inte så att den tillförordnade räddningschefen Carl-Johan Abrahamsson har jobbat som räddningschef och har utbildningen som krävs? 

– Jag vill inte in på specifika personer men det jag kan säga är att rekryteringen har gått ut på att hitta den som är mest lämpad och i det här fallet har vi gått på ledarskapet.

Brandpersonal som vi pratat med anser att de fått agera sköld för förvaltningschefens beslut.

– Henrik Lyngmark har gett en motivering där han ifrågasatt den tillförordnade räddningschefens ledarskapsförmåga. Det är en bild som vi på brandstationen inte delar, säger en av representanterna från brandpersonalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!