- Det är en hemsk sträcka, den värsta jag har sett hittills, och det verkar inte vara någon som bryr sig om hur den ser ut. Det är förfärligt, säger Björn Anders Larsson.
Även om skräpräkning inte är huvudmålet med Björn Anders Larssons vandringar menar han att det inte går att undvika att se de stora mängderna flaskor, burkar, papper och plast som ligger i dikena längs E 10.
Oattraktivt
- Själva Gällivare hålls städat men den är ändå till största delen väldigt karg och trist. Sedan kommer man ut längs vägarna och möts av skräpet i diket. Det ser oerhört dåligt ut och man får inget bra intryck av Gällivare kommun, säger han.
I marknadsföringen av Gällivare kommun är ofta återkommande ord "expansiv" och "attraktiv". Björn Anders Larsson, som till vardags är samhällsekonom och -analytiker, menar att skräpet längs vägarna förvisso kan tolkas som ett tecken på expansion, att fler reser längs vägarna, men att det även direkt motverkar kommunens andra stödjeben i marknadsföringen.
- Expansivt kan jag hålla med om att Gällivare är, bara andelen tunga fordon på vägarna visar på en aktiv industri, men attraktivt? Icke!, säger han.
Han förklarar att han till exempel aldrig rastar vid någon av de P-rutor som finns längs vägen under sin vandring. Det är helt enkelt för skräpigt.
- P-rutorna längs vägen ... Herregud! säger jag bara. Där samlar sig skiten rejält, säger Björn Anders Larsson.
Ansvar
Han har varit i kontakt med ansvariga inom kommunen och även inom Trafikverket. Han ifrågasatte då varför ingen har tagit tag i problemet och varför ingen verkar vilja ta ansvar för att snygga upp området. Känslan han fick av kontakterna var att ingen verkade bry sig utan tycktes förvänta sig att "någon annan" skulle göra det.
- Både djur och människor kan skada sig på skräpet. Man kan inte ha ett samhälle som ser ut så här och man kan inte säga att det inte angår en. Det är allas ansvar att hålla sin egen kommun ren och snygg, säger han.