Dundret Sweden har försatts i konkurs och det är inte första gången Dundretanläggningen förvandlats till konkursbo.
Branschmannen Peter Aasa, engagerad i Gällivareanläggningar som bland andra Quality Hotel Lapland, Fjällnäs och Nordan, beskriver flera hämmande faktorer för en god utveckling för Dundretanläggningen.
– Grundproblemet är att det fanns 27 000 invånare i Gällivare kommun men nu är ju 10 000 borta, driftiga personer som valt att göra något annat. Vi har haft urusla politiker som tömt Norrbotten och inlandet på folk. Det har hänt så mycket över åren, antalet anläggningar för skidåkning har ökat i Sverige, Norge och Finland. Hur stor procent av befolkningen åker skidor? Gällivare har dessutom dåliga och dyra flygförbindelser. Tåget, ja, där handlar det egentligen om att du ska åka mellan Luleå och Gällivare, beskriver han utgångsläget.
Orten ligger dessutom för långt ifrån kusten för att locka folk i regionen till att åka upp över helgen för utförsåkning, mat och boende. Dundret samlar ortsbor som åker hem när de tagit av sig skidorna.
Längdåkning?
– Vilka åker till Gällivare för att åka längdåkning? Var finns det inte längdspår?, frågar Peter Aasa.
Men Kåbdalis, sex mil från närmaste samhälle, har haft en god utveckling.
Hur stämmer det med vad du säger?
– Kåbdalis ligger litet utanför, ska du dit så gör du flera saker. Men det handlar också om att Kåbdalis har så duktiga entreprenörer.
Ska det finnas utsikter till att driva Dundret lönsamt, och med en omsättning som kanske är dubbelt så stor som varit fallet, då måste det tillkomma annat än skidåkning, resonerar Peter Aasa.
Det intressanta just nu är i vad mån konkursförvaltaren Hans Andersson hittar ny ägare av anläggningen.
Peter Aasa uttalar inget om sin egen tänkbara roll i det sammanhanget.