Han är uttagen till utvecklingsprogram för eldsjälar

Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Lapland, har antagits till Latitude 66 Mentorship – LTU Business utvecklingsprogram för Norrbottens eldsjälar.

Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Lapland.

Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Lapland.

Foto: Dundret Lapland/Wesley Overklift

Gällivare2022-04-26 05:00

– De hörde av sig och ville att jag skulle söka den här utbildningen eftersom jag brinner ganska mycket för vår plats och för besöksnäringen i Gällivare, som har en liten bit att gå, säger Tobias Larsson.

LTU Business beskriver själva utbildningen så här: "Latitude 66 Mentorship är ett utvecklingsprogram för modiga ledare som vill växa och utveckla regionen. Vi söker dig som har ett hjärta som klappar för Norrbotten och är verksam i en yrkesroll med möjlighet att påverka".

– Jag tänkte att det här kanske är intressant för mig, just för att det samtidigt som det sker mycket på Dundret även är en organisation i ett företag som ska byggas upp, säger Tobias Larsson.

Han vill hitta en väg för företaget att framåt jobba mer med mjuka värden, och mer decentraliserat.

– Att organisationen blir agil i vad man ska göra, så att man inte bara sitter och väntar på att någon ska fatta beslut om saker och ting. För att lyckas med det behöver jag också växa som ledare, och därför kommer det här in ganska bra, säger Tobias Larsson.

Efter en antagningsprocess med gruppintervjuer drog utbildningen igång med en mentorskapsträff den 6 april, där de uttagna fick önska mentorer att bolla med.

– Där vill jag hitta en människa som har gjort ungefär samma resa, gärna någon som har en koppling mot en kommunal verksamhet också, säger Tobias Larsson.

En av dem tre personer som Tobias Larsson intervjuat är Anderas Starenhed, VD för anläggningen Idre Fjäll.

– Det är en stiftelse som grundades av kommunen i Älvdalen och friluftsfrämjandet 1965. Då kallade man det för det kommunala vansinnet, men det har slutat med att vara en jättesuccé för hela Älvdalens kommun, säger Tobias Larsson.

– Så just hur Idre Fjäll har påverkat Älvdalens kommun, och hur Dundret i framtiden kan påverka Gällivare kommun, det är det jag är nyfiken på.

Utbildningen består av föreläsningar, workshops och studiebesök fördelat över sju tillfällen under ett år.

– Det slutar med att vi får besöka maktens korridorer i riksdagen och prata med dem. Där är det också många frågor som kommer direkt till oss. För det vi vill göra på Dundret innebär att vi måste skapa bättre resvägar, säger Tobias Larsson.

– Många blickar vänds ju mot norra Sverige nu och hur kan vi ta så stor del av det som möjligt, så det inte bara är industri utan även besöksnäring och en attraktiv plats att bo på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!