Dundret begär ägartillskott – vill skapa fler bäddar

Dundret har tagit fram en långsiktig finansiell plan – för att den ska bli verklighet behöver tillgången till bäddar utökas samt hotell och bostadsrätter byggas. "Därav söker vi aktieägartillskott och utökad kommunal borgen", säger verksamhetschefen Tobias Larsson.

Dundret Gällivare Fjällanläggning AB begär nu aktieägartillskott och utökad kommunal borgen.

Dundret Gällivare Fjällanläggning AB begär nu aktieägartillskott och utökad kommunal borgen.

Foto: Gällivare kommun

Gällivare2022-04-02 11:00

I hemställan till Gällivare kommun om 30 miljoner kronor i aktieägartillskott och utökad kommunal borgen om 120 miljoner kronor skriver Dundret Gällivare Fjällanläggning att huvudmålet med planen är att Dundret ska påvisa ett positivt resultat i framtiden.

– Nu har vi två intressenter som vill bygga på Dundret och utifrån deras prognoser har vi kunnat skapa en resultatprognos som sträcker sig längre fram i tiden, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret.

Vilka intressenter det rör sig om kan han i dagsläget inte avslöja, men enligt hemställan har Dundret skrivit ett överlåtelseavtal med en entreprenör som avser bygga 744 varma bäddar, och för en dialog med en entreprenör som vill bygga 3000-4000 bäddar, inklusive hotell och stughotell, i tre etapper.

– För att vi ska kunna bygga det här och samarbeta med investerare behöver vi göra vissa investeringar själv, som matchar med den här visionsbilden som vi har pratat om tidigare, och därav söker vi aktieägartillskott och utökad kommunal borgen, säger Tobias Larsson.

Pengar som skulle möjliggöra satsningar på ett nytt snökanonsystem, en ny lift till barnbacken, samt en lift ner mot Harrträsk. Vilket, enligt hemställan, ska vara ett krav för att entreprenörerna ska kunna realisera sina planer.

Investeringarna skulle också, i Dundrets tioårsprognos, innebära ett positivt resultat för bolaget redan 2026 och därefter öka omsättningen och vinsten markant år för år.

Det skulle möjliggöras genom ökad liftkortsförsäljning, uthyrningsservice och städ- och bäddpaket.

– Prognosen sticker ju i väg, det kommer inte bli sådana resultat i slutändan, men det är så långt bort i tiden så det kommer finnas andra investeringar som man behöver göra. Men det vill visa med det här är ju på trenden, att affären är hållbar över tid och börjar generera en intäkt, säger Tobias Larsson.

I beräkningarna har man tagit hänsyn till byggnationer, kommunens beläggningsgrad på boenden, tillgängliga bäddar (antalet som köper bostadsrätter som vill hyra ut) och årliga besökare.

Då har man uppskattat att det 2032 kommer finnas 4368 antal bäddar, vara 216 180 årliga besökare (15 292 på sommaren) och generera ett resultat på 37 miljoner kronor, jämfört med i år när man räknar med en förlust på 10,6 miljoner.

– Om man tittar på den totala omsättningen av skidåkningen idag, och det vi vill uppnå, är att ta två procent av den marknaden som finns, om tio år. Vi tror att det är fullt rimligt, säger Tobias Larsson.

– Den här anläggningen skiljer sig ganska mycket från en anläggning som ligger ute i skogen, av att vi har ett helt samhälle nära, så vi tror att vi kommer ha fler besökare som inte är aktiva skidåkare.

Man har även hämtat inspiration från andra anläggningar, som Idre Fjäll i Idre och Isaberg Mountain Resort i Jönköping.

– Ofta finns det jättelite att göra efter skidåkningen, att allt stänger ner. Vi hade gärna sett barnland, trampolincenter, coworking space, gym och spa här uppe. Som egentligen inte i sig genererar större vinster, men de blir en magnet till kärnprodukten så att du som gäst får en helhet av saker du vill besöka, säger Tobias Larsson.

Både avtalet med entreprenören, och hemställan om aktieägartillskott, ska upp till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!