Dundret blev en fjällanläggning redan i slutet på 1800-talet. Gällivare kommun var ägare fram till 1990.
– Förhoppningen då var att den skulle utvecklas mer om en privat aktör fick styra, men det verkar inte ha varit så lätt, säger Wesley Overklift, marknadschef på Dundret Lapland.
Bara de tio senaste åren gick anläggningen i konkurs tre gånger: 2013, sedan igen 2017 och sist, bara två år senare, 2019. Då valde kommunen att kliva in och köpa tillbaka anläggningen.
Wesley Overklift förklarar att de kan vända denna negativa trend.
– Den här anläggningen har verkligen varit i behov av att rustas upp, den var ganska nedgången när kommunen tog över, säger han.
Detta, tror han, har gjort att de privata aktörerna som tidigare ägt Dundret inte kunnat rusta upp platsen nog mycket för att locka dit fler människor.
– Kommunen däremot är mer kapitalstark och kan ha ett längre perspektiv. Dessutom behöver vi inte ta ut någon vinst, det räcker med att gå jämnt ut. Så vi har kunnat, och behövt, lägga väldigt mycket pengar på upprustningar som inte syns utåt, men som varit nödvändiga för att göra skidbacken säker och hållbar.
Under de senaste två åren har kommunen gått in med 25 miljoner kronor för att bland annat kunna bygga dammar och diken runt om berget. Tidigare när snön smält har den bara runnit rätt ned och då tagit med mycket sediment från skidbacken och parkeringen. Nu ska smältvattnet ledas om och efter att ha passerat ett avlopp, rinna ut i Harrträsket utan att innehålla jord och lera. I övrigt har området gjorts trevligare på sommaren och har kärnprodukterna förbättrats.
– I det här skicket hade vi önskat att anläggningen var när vi tog över det. Det känns som att vi i dag är på nivå noll, efter att ha stått på minus rent underhållsmässigt. Nu kan vi börja blicka framåt, säger han.
Ett första projekt är att göra Dundret till ett ställe som är attraktivt året om. Tillsammans med föreningen Dundret MTB ska downhill-banor för mountainbikes byggas. Det projektet är just i startgroparna och väntas vara klart om två år.
– Detta är precis vad vi hoppas på. Eftersom ett kommunägt bolag inte ska konkurrera för mycket med näringslivet vill vi att andra föreningar och företag ska ta initiativ och vilja vidareutveckla Dundret. Ägandet av anläggningen har tidigare varit ganska instabilt och då vågar näringslivet inte göra stora investeringar, men nu när kommunen kan vara en stadig ägare kanske det kan förändras.
Marknadschefen berättar att den lokala befolkningen och föreningarna har högsta prioritet när Dundret Lapland blickar in i framtiden. På deras hemsida har de publicerat en visionsplan där bland annat ett vattenland, en höghöjdsbana och hotell kan tänkas ingå.
– Det är idealbilden, nu i höst ska vi sätta oss ned och rita detaljplanen, men då är det åter så att kommunen håller tummarna för att företagare ska nappa och själva genomföra en del av förslagen.
Wesley Overklift har en ljus framtidstro. Under förra vintersäsongen ökade antalet besökare till samma nivå som det var 2016 och i vinter hoppas han på ännu fler.
– Dundret har stor potential. På grund av alla utgifter vi har nu så är det budgeterat för att vi ska gå back under några år framöver, men så snart som möjligt hoppas jag att vi kan gå plus. Eftersom vi inte är vinstdrivande kan vi då återinvestera i anläggningen.