"Djuren lider i onödan"

Renskötare anser att rutinerna kring underrättelse om tågpåkörning av ren har stora brister och att skadade djur blir lidande onödigt länge.

Tågdödade renar. "Förarna ringer till trafikledaren som ringer till underhållsentrepenören. De säkrar spårområdet, de har utbildning",säger Eva Larsson, enhetschef på Trafikverkets trafikcentral i Boden.

Tågdödade renar. "Förarna ringer till trafikledaren som ringer till underhållsentrepenören. De säkrar spårområdet, de har utbildning",säger Eva Larsson, enhetschef på Trafikverkets trafikcentral i Boden.

Foto:

GÄLLIVARE2015-03-23 17:30

Tidigare fick renskötarna meddelande per sms då en olycka skett eller då renar befann sig på spårområdet. Sedan oktober 2014 är det ändrade rutiner och ett sms skickas bara efter avslutad felanhjälpning.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef på Svenska Samers Riksförbund, menar att man inte konsulterat berörda renskötare och samebyar.

– Det primära är att minska antalet påkörningar.Ur djurskyddssynpunkt är det otroligt viktigt att man får information om att ett djur blivit påkört. Som det är nu kan det gå ganska lång tid innan man får vetskap om vad som hänt, säger hon.

Jonas Vanner från Sirges sameby jämför viltstängslen med en kräftbur: renarna hittar in, men inte ut.

– Har man ett stängsel måste man underhålla det så det kan användas som avsett. Markerna är så pass fragmenterade att vi måste utnyttja all betesmark som vi har och då hamnar vi längs järnvägarna. Det är psykiskt betungande att vara nära den. Det är ett arbetsmiljöproblem. Det är fruktansvärt jobbigt att se sina djur lida.

Eva Larsson, regionschef på Trafikverkets trafikcentral i Boden, säger att hon hade uppfattningen att det hade blivit bättre och att man agerat i enlighet med nuvarande rutin.

– Vi ska ha en ren-och viltgrupp som samlas i maj och pratar om vilka brister vi har och hur vi hanterar ren-och viltfrågor. Det är personal från fyra verksamhetsområden: trafikledning, underhåll, investering och planering, som träffas och diskuterar. Vi vill ju att det ska fungera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om