Kuriren berättade häromdagen att 22 renar påkörts och dödats på Stambanan några mil nordväst om Gällivare. Renägare påtalar att renar dödas återkommande på järnvägen enbart över några mils sträckning. Sedan händelsen häromdagen har ytterligare en ren dödats nära den nu berörda olycksplatsen.
På annan plats dödades under vintern ett klart större antal renar än vid massdöden häromdagen.
Anneli KråikaJannok, renägare inom Baste sameby, skrev i slutet av februari ett brev till Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm där hon å renägares vägnar begärde ett möte med honom om vad som går att göra.
"De regionala möten vi haft med Trafikverket har inte gett resultat och nu är vi beredda att driva frågan vidare så långt som frågan kräver. Därför begär vi ett första möte med dig Gunnar personligen, där vi får redogöra för hur vi ser på problemen", står det i brevet.
Krav från renägare finns på renstängsel, överbyggnader (ekodukter) och sänkt hastighet. I vad mån kraven delas av samtliga bland berörda renägare är inte bekräftat.
Det finns regler från Trafikverket och vidare i entreprenörsled för hur skadade djur ska hanteras. Obehöriga får av säkerhetsskäl inte hantera djuren kring spåren. Men det gör samtidigt att svårt skadade djur kan få lida flera timmar till dess behörig personal är på plats. Det här bör också diskuteras, anser Anneli KråikaJannok.
Hon har till Kuriren mejlat såväl brevet till Trafikverkets ledning liksom noteringen från Trafikverket att brevet diarieförts.
– Men vi har inget hört, det sades ju dessutom att de skulle höra av sig om svaret dröjer, säger Anneli KråikaJannok.
Trafikverket anklagas för att hellre ta kostnaden för rendöd än att vidta åtgärder.
– Vår ambition är att renar inte ska påköras, det är ett lidande för djuren och en stor förlust för renägare, tillbakavisar verkets regionchef Arnold Vonkavaara.
Verket sätter upp renstängsel och vidtar andra åtgärder. Passager finns men renar kan komma in på spåret via öppningar. Det finns dialog kring ekodukter, överbyggnader, men enbart en sådan kan kosta 20 miljoner kronor, uppger han.
– Sänkt hastighet har ingen verkan, det kan ta en kilometer för ett malmtåg att få stopp.
Arnold Vonkavaara lovar efterforska brevet till generaldirektören.