Dieselpriset slår mot fjällräddarna

Även de civila fjällräddarna drabbas hårt av de höga dieselpriserna – som förlorar pengar på att rycka ut. "Frågan är hur länge det är hållbart", säger Ulf Lundkvist från civila fjällräddningsgruppen i Gällivare.

Civila fjällräddningsgruppen i Gällivare består av 19 fjällräddare och tre rekryter.

Civila fjällräddningsgruppen i Gällivare består av 19 fjällräddare och tre rekryter.

Foto: Civila fjällräddningsgruppen Gällivare

Gällivare2022-01-14 05:06

Den 9 januari fick den civila fjällräddningsgruppen i Gällivare ett larm om ett eftersök 38 mil bort. Med den skattefria milersättningen på 18,50 kronor/milen och tillägget från Polismyndigheten på 9 kronor/milen blir ersättningen för resan 1748 kronor. 

En ersättning som inte täcker de faktiska omkostnaderna för de civila fjällräddarna.

– Räknar man på det Motormännen räknar på en bil för 200.000 kronor så är kostnaden 38,49 kronor/milen och det blir ju 2900 kronor. Det innebär att vi får betala 1177 kronor för den här resan, det känns ju surt, säger Ulf Lundkvist, gruppchef för civila fjällräddningsgruppen i Gällivare.

– Sedan kommer vi naturligtvis inte neka att åka ut för det handlar ju om människoliv, men frågan är hur länge det är hållbart.

Uppdraget innebär ofta längre bilresor. Utöver fjällräddningen utför gruppen eftersök av försvunna personer runt om i Norrbotten, många gånger vid kusten.

– Det finns fjällräddare som uttrycker att man snart inte har råd att delta på räddningsinsatser som kräver längre resor, säger Ulf Lundkvist.

De civila fjällräddarna verkar under Polismyndigheten, men det är inte dit kritiken rikas. Utan till de folkvalda politikerna.

– Dels är det ju bränslepriset naturligtvis men skatten är ju 50 procent av priset, och milersättningen har stått stilla sedan 2007 då dieselpriset var 10,27 kronor, säger Ulf Lundkvist. 

– Egentligen tycker jag att alla borde få en högre milersättning när man kör bil i olika uppdrag, men jag kan ju bara prata för oss.

Hos Svenska Fjällräddares Riksorganisation, SVEFRO, lyfts frågan på flera håll i landet.

– Vi hade en förhandling här i somras och då lyfte man det en gång, men sedan dess har det hänt väldigt mycket med dieselpriserna, de har skjutit i taket, så det här kommer tas upp igen i styrelsen och behandlas där, säger Erik Lidström på SVEFRO.

– Sedan får vi ta det igen med våran arbetsgivare, Polismyndigheten.

Men även Erik Lidström vill poängtera att det inte är dit som kritiken riktas.

– Vi vill ju inte klandra Polismyndigheten för de står ju bundna till det som är fastslaget i ersättningen, det har ju inte förändrats sedan 2007, och med den här höjningen som har skett nu så är det inte rimligt att det ska stå kvar där det gör, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!