"Det vi bygger nu ska passa tjejer och unga kvinnor"

Kvinnors höjda röster drev igenom kvinnlig rösträtt 1921. Vilka kvinnors röster hörs i dag? En stark politisk röst i Gällivare är Birgitta Larsson, Socialdemokraterna.

2007 kom hon tillbaka till politiken igen efter en tids uppehåll.

2007 kom hon tillbaka till politiken igen efter en tids uppehåll.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-07-02 08:00

Gruvstrejken 1969. Vid köksbordet på Kilen i Malmberget samlas gubbarna. Blott nio år gammal håller sig Birgitta Larsson i närheten och lyssnar nyfiket.

– Min pappa var fackligt aktiv under gruvstrejken och de var ofta hemma hos oss eftersom vi bodde på Kilen, som var ett boendeområde för gruvarbetare och LKAB-anställda. Det var mycket diskussioner och jag satt ofta och lyssnade på det där, säger Birgitta Larsson.

Utan att hon tänker på det då är det nog här som det tar vid. Hennes politiska engagemang och viljan att förändra. Några år senare är hon aktiv i både SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, och Unga Örnar.

– Sedan har jag alltid brunnit för att alla ska behandlas lika, att man har samma rättigheter och möjligheter oavsett förutsättningar, det är väl det som har gjort att jag har valt att engagera mig politiskt på det sätt som jag gör, säger Birgitta Larsson.

Idag är hon ett av Gällivares tre kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Två nyckelpositioner i en pågående samhällsomvandling och två världsunika industrisatsningar.

Här blir det också tydligt att jämställdhetsfrågorna är viktiga.

–Det vi bygger nu ska passa tjejer och unga kvinnor. För där kvinnor bor där är tillväxten. Därför måste vi bygga ett samhälle där kvinnorna känner här vill jag bo, här finns det något för mig, här kan jag vara trygg. Det är så lätt att bygga samhällen för män, säger Birgitta Larsson och fortsätter:

– För jag vill inte ha ett fly-in fly-out samhälle. Det blir kallt och hårt, med det följer dåliga attityder, och det blir inte tryggt. Jag vill skapa ett varmt och inkluderande samhälle, så det är mitt uppdrag.

Ännu efter hundra år av rösträtt tycker hon inte att kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som män. 

– Vi pratar mycket om jämställdhetsfrågor och många säger att vi är jämställda redan, men nej det är vi inte, det finns mycket att göra. I det förändringsarbetet vill jag vara drivande, säger Birgitta Larsson.

Sedan 2007 har hon varit med i kommunstyrelsen och när hon tittar tillbaka på den politiska karriären kommer hon flera gånger in på vad stödet från det egna partiet betytt för hennes satsning.

– Att partiet faktiskt valde att säga att vi tror på dig och tror att du kommer klara det här. Det betyder jättemycket. För ibland tror jag att man kan ha det lite tuffare som kvinna, att man ska bevisa att man är lika bra som en manlig kandidat, men det börjar bli bättre, det tror jag absolut, säger Birgitta Larsson.

Vad behöver förändras för att fler kvinnor ska engagera sig politiskt i framtiden?

– Alla behöver inte jobba så intensivt som jag gör, för det är ju mitt val att göra det, men jag tror att om fler kvinnor skulle göra det utifrån sina förutsättningar och sitt intresse, så mycket man orkar och själv vill, då tror jag att politiken skulle få in fler kvinnor. Jag tror att fler skulle se att det är jätteroligt.

För det är inte bara de politiska hjärtefrågorna och samhällsutvecklingen som har fått Birgitta Larsson att gå all in under så många år. Det är också tack vare politiken som hon har hittat sina bästa vänner.

– Jag skulle önska att fler skulle vilja ge sig in i det politiska livet, för då skulle de se hur mycket man faktiskt får. Varenda dag är en gåva, man lär sig alltid någonting och man får alltid med sig någonting.

Birgitta Larsson

Ålder: 60 år

Bor: I villa i Gällivare

Familj: Sambo, två fullvuxna barn och två barnbarn

Uppdrag: Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare

Politisk hjärtefråga: Att verka för ett jämställt, tryggt och inkluderande samhälle, där allas lika värde sätts högt upp på agendan. Samhällsutveckling och landsbygdsutveckling samt en mycket viktig lokal fråga, att få till en rättvis lösning för de kvarvarande boende på Östra Malmberget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!