Det jäser hos polisen

Ökad synlighet är ett av Rikspolisstyrelsens mål. I Norrbottens inland får fyra poliser täcka en yta av drygt 50.000 kvadratkilometer under helgerna.
Inga nya poliser har ersatt de elva personer som slutat. Fler befaras lämna sina arbeten.

GÄLLIVARE2007-07-12 06:00
- Det jäser. Varken polisledningen eller facket gör något, säger en polisman.
Den nya organisationen knäcker inlandet, är den rådande uppfattningen.
De elva poliser som slutat sina tjänster i Gällivare har inte ersatts. Personal som är kvar jobbar övertid. Kolleger från Jokkmokk och andra orter förstärker i Gällivare, enligt det nya arbetssättet att placera poliser där de bäst behövs.
Många lokalpoliser ser den nya omorganisationen, som leds av länspolismästare Seppo Wuori, som orsak till att elva poliser avslutat sina tjänster i Gällivare. Den har skapat vantrivsel vilket blivit en ond cirkel. Fler poliser pratar om att flytta och söka andra tjänster, även i Jokkmokk.
- Det jäser. Mest skrämmande är att polisledningen ser vad som pågår, likaså polisfacket men ingen tar tag i det, säger en polisman.

En klar försämring
Att den nya organisationen innebär en klar försämring som även drabbar medborgarna, i synnerhet inom området Norra Lappland, är en rådande uppfattning bland lokalpolis.
Under helger finns fyra poliser med två bilar i tjänst för att täcka Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, en yta av drygt 50.000 kvadratkilometer. Samtidigt vill rikspolisstyrelsen stävja brottslighet och öka säkerheten genom att finnas på plats.
- Man pratar om ökad synlighet men plockar bort poliserna från inlandet. Ett resonemang som förs bland poliser är att Seppo Wuori, som snart går i pension och slipper ta konsekvenserna, fått uppdrag från Rikspolisstyrelsen att rensa upp i Norrbotten som är först i landet med den här typen av organisation. Den funkar inte i sådana här stora län, säger en polisman som får medhåll av andra.
Farhågor finns om att något fall kan sluta riktigt illa på grund av att polis inte hinner fram i tid - med reslutat att ledningen beklagar att det inte fanns någon att skicka och säger att organisationen ska ses över. Samma inställning har lokalbefolkningen rent allmänt.

Urholkas
Bland lokalpolis befaras att hela inlandets poliskår kommer att urholkas.
- Ingen har sett över konsekvenserna. Det blir svårt att bygga upp en poliskår som försvunnit från de mindre orterna, för att inte säga omöjligt. Om ett år är vi kanske där. Hur lätt är det att få en ung polis att flytta till Jokkmokk till exempel, tror du?
Än vet man inte hur hela polisorganisationen ser ut till hösten, vilka arbetsuppgifter man får eller hur många poliser som tjänstgör vid olika orter. Det är en enda väntan. Vissa polismän menar att ingen vågar framföra sina åsikter, håller man inte med ledningen är man tyst. Omorganisationen, och sättet att genomföra den, går stick i stäv med verksamhetens mål. Någon öppenhet och delaktighet är det inte fråga om. Inte heller ökad tillgänglighet för medborgarna, i alla fall inte i inlandet.
Fakta Polisens uppdrag
I regleringsuppdraget för år 2007 är målet för rättsväsendet den enskildes rättsäkerhet och rättstrygghet. w För kriminalpolitik är den att minska brottslighet och öka människors trygghet. Polisen har som mål att minska brottstillfällen, att fler brott ska leda till lagföring, förhöjd kvalitet på brottsutredning och att utifrån medborgarnas behov ge snabb och korrekt handläggning, god service och hög tillgänglighet. Rikspolisstyrelsen ska skapa bästa möjliga förutsättningar för en bra polisverksamhet.<BR>Läs mer:<BR><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1580417&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Bättre säkerhet - utan garanti, Norrbottens-Kuriren 12 juli 2007</A></STRONG>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!