Enligt jaktlagen ska jakt bedrivas så att djuret inte utsätts för onödigt lidande. Men i de fall som viltet blivit skadat ska jägaren snarast vidta de åtgärder som behövs för att djuret som skadats ska kunna uppspåras och avlivas. Det betyder att en eftersökshund kan behöva kallas in.
Yvonne Ramstad är eftersöksinstruktör som tillsammans med Maria Fredriksson från Hakkas hundcenter anordnar utbildningen som riktar sig till förare och hundar.
– Vanligtvis har jag kurser som anordnas under 30 tillfällen. Men vi ska försöka jobba effektivt under helgen. Mycket energi kommer att läggas på föraren. Som förare måste man lära sig att läsa hunden, berättar Yvonne Ramstad.
Praktiska erfarenheter utvecklar hunden så att den är redo för skarpt läge, alltså riktiga eftersök. Det spelar mindre roll vad det är för slags hund bara intresse finns.
– Jag vill inte klassa ut någon slags hund. Det handlar om träning. Maria har en Cavallier som är jätteduktig, och vi har haft en Sankt Bernhard som varit jätteduktig. Men det fungerar inte för alla hundar och man ska aldrig pressa en hund, säger hon.
Träning är viktigt för att få en bra eftersökshund. Det behövs inte heller så mycket för att träna själv. Hon berättar att man behöver djurklövar, blod och vimplar. Vimplarna är för förarens skull, så att denne ska vara trygg och se att hunden gör rätt.
– Vi tittar mycket på hur föraren gör när hunden gör rätt. Får hunden beröm? Hundarna måste använda hjärnan när de spårar, de måste tänka för att lösa problemet. Det går att lära en äldre hund, men det tar längre tid, säger Yvonne Ramstad.
Felet som många gör vid eftersök är att de släpper hundarna för tidigt. För att djuret ska hinna gå i sårlega är det bra att vänta ett par timmar innan eftersöket startar.
– Annars kan det hända att älgen rusar upp och sticker igen, säger Yvonne Ramstad.
Utbildningen för björn är längre än den för älg. Vissa hundar kommer inte ens ut från bilen när det gäller björn.
– Det är lukten de reagerar på. Det är en individträning för att se om de tar, alla hundar gör inte det. Älgen drar rakt fram då den har ont, men en björn går i krokar för att skaka av sig hundar. Jag har alltid en skytt med mig vid eftersök, det är lagstadgat. Man ska aldrig gå ensam. Ett skadat djur har mycket adrenalin. En björn kan gå i en bakkrok och komma bakifrån, säger hon.
Kursen pågår under tre dagar vid Linafallet utanför Gällivare.