De vågade och vann med sport i baren

Nu är det över en månad sedan sportbaren Istappen bar & käk slog upp portarna. Att ägarna, Daniel Söderberg och Jim Järnroos, helt och hållet saknade erfarenhet av branschen var inget hinder.

För lite drygt en månad sedan öppnade sportbaren Istappen bar & käk i den nya ishallen i Gällivare. Restaurangen Camilla Augustsson och ägarna Daniel Söderberg och Jim Järnroos tycker att det varit en lärorik tid. Inte minst premiärkvällen, som var fullbokad. "Man hade ju kunnat räkna ut att det skulle bli lite organiserat kaos.", säger Jim Järnroos.

För lite drygt en månad sedan öppnade sportbaren Istappen bar & käk i den nya ishallen i Gällivare. Restaurangen Camilla Augustsson och ägarna Daniel Söderberg och Jim Järnroos tycker att det varit en lärorik tid. Inte minst premiärkvällen, som var fullbokad. "Man hade ju kunnat räkna ut att det skulle bli lite organiserat kaos.", säger Jim Järnroos.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2023-03-15 19:30
undefined
För lite drygt en månad sedan öppnade sportbaren Istappen bar & käk i den nya ishallen i Gällivare. Restaurangen Camilla Augustsson och ägarna Daniel Söderberg och Jim Järnroos tycker att det varit en lärorik tid. Inte minst premiärkvällen, som var fullbokad. "Man hade ju kunnat räkna ut att det skulle bli lite organiserat kaos.", säger Jim Järnroos.

– Många gånger när man ha fått chansen att testa något nytt så har man fegat ut och så har det istället varit någon annan som gjort samma sak som du själv hade tänkt, säger Jim Järnroos.

Tidigare i höstas kunde Norr Media berätta att Jim Järnroos och Daniel Söderberg skrivit kontrakt med kommunen och planerade att öppna en sportbar i den nya ishallen. 

Dundret och Gällivare kommun planerar för en jättesatsning på turismen, så man kan väl säga att ni valt rätt tidpunkt?

– Ja, absolut. Dundret ligger ju jättenära och vi kände att vårt koncept med sportbar är något som saknats i den här stan, säger Jim Järnroos. 

Ingen av ägarna har någon tidigare erfarenhet från restaurangbranschen. Daniel Söderberg jobbar med maskinuthyrning och Jim Järnroos i byggbranschen. Och båda två jobbar också med fastigheter. 

Ett stort steg från fastighetsbranschen till att driva en krog?

– Nej, det vet jag inte om jag tycker. Det handlar ju om företagande, så steget är inte superlångt ändå, säger Jim Järnroos.

– Men visst behöver man personal som har erfarenheten och insatta i branschen. Och det tycker jag att vi har hittat i Camilla. Det vi själva inte har kunskap eller erfarenhet av kan vi överlåta till henne.

undefined
Väggarna pryds bland annat av tavlor med lokala idrottsprofiler, till exempel Marcus Hellner.

Nu har ni haft öppet i drygt fem veckor. Vad har ni fått för respons från gästerna?

– Jag skulle väl vilja säga så här; mat är det absolut svåraste i den här branschen. Alla har ju olika smakupplevelser och gillar olika saker. Men överlag tycker jag att vi mest fått positiv respons. Sen vill man ju alltid ha konstruktiv kritik av sina gäster, säger Camilla Augustsson, som är restaurangchef.

Hur har det gått att hitta personal? Gruvindustrin är ju en svår konkurrent för alla branscher häromkring.

– Det har ändå gått över förväntan tycker vi. Vi hade många sökande, säger Jim Järnroos.

Att få bra och utbildade kockar är något som många restauranger i regionen haft svårt att hitta. När Istappen öppnade hade man två anställda kockar, men för tillfället har man bara en.

– Kockar söker vi alltid, för det är ju en bristvara här uppe. 

undefined
Pappa till V-stilen, backhopparen Janne Boklöv från Koskullskulle, har en självklar plats på väggen.

Ni har inga anställda på fly in/fly out-kontrakt?

– Nej, det försöker vi undvika. Problemet är ju bostadsbristen. Du kan flyga in hög mycket folk som helst, men de kan ju inte bo i källaren. Vi har haft kockar från Skåne som sökt jobb, men det fastnar alltid med bostadsfrågan.

undefined
Daniel Söderberg, ägare, Camilla Augustsson, restaurangchef, Jim Järnroos, ägare. "Det roligaste har nog varit att lära sig en helt ny bransch från grunden.", säger Daniel Söderberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!