Delikata rätter från norr

Klimatsmart mat efter säsong är undertiteln på kokboken Delikatesser från norr producerad av gymnasieeleverna Helena Darehed och Sarah Wennström.

SMAKLIGT OCH MILJÖANPASSAT. Gymnasieleverna Sara Wennström och Helena Darehed har gjort en kokbok för miljömedvetna finsmakare.

SMAKLIGT OCH MILJÖANPASSAT. Gymnasieleverna Sara Wennström och Helena Darehed har gjort en kokbok för miljömedvetna finsmakare.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2009-03-02 06:00
Kokboken som ges ut i 200 exemplar är ett elevprojekt där titel och undertitel ger bra beskrivning av innehållet.De 24 recepten baseras på säsongsråvaror knytna till årets fyra årstider, alla utgående från lokala råvarors miljöfördelar. - Varje årstid representeras med sex olika recept och ungefär två huvudmenyer. Miljöperspektivet slår dels igenom i valet av säsongsbundna och lokalt tillgängliga råvaror, därmed undviks långväga transporter, men även i de miljötips vi ger i samband med varje recept, säger Sarah Wennnström.Men miljövinklingen till trots har inga avkall gjorts i kulinariskt hänseende.Provsmakare
- Vi har lagat varje rätt och sedan låtit folk provsmaka. Först efter godkännande har receptet fått ingå, berättar Helena Darehed.Guldgömma med älvens stolthet, Fjällgryta, Höstig viltlasagne och Mörk njutning med röda bär, är några urval ur bokens recept.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om