Här är Gällivares nya burgarhak: "Ett nytt vardagsrum"

Filip Henriksson, 27, och Anthony Tian, 33, saknade ett ställe att hänga på, dricka öl och äta god mat i Gällivare. Så de tog saken i egna händer. På fredag smygöppnar Fat Tony's.

"Vi öppnar för burgare och bärs på fredag", säger Filip Henriksson, vänster i bild.

"Vi öppnar för burgare och bärs på fredag", säger Filip Henriksson, vänster i bild.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-12-15 17:02

Det började egentligen med två gruvarbetare som surrade mat på ett nattskift i ett gruvdagbrott i finska Lappland.

– Jag har alltid haft en plan att starta en restaurang, så jag började fiska lite hos Anthony, säger Filip Henriksson.

Anthony Tian hade också han en dröm om att en dag öppna eget. Så när Filip efter några månader skrev på Facebook att han hade planer för dem var han inte sen med att hoppa på.

– Sedan hade inte Filip något namn och då sa jag att jag har tänkt Fat Tony's om jag någon gång skulle öppna. Då tyckte han att det var fett och vi tog det direkt, säger Anthony Tian.

Namnet har han hämtat från maffiakaraktärer i Simpson, Sopranos och Gudfadern.

– Så jobbade jag på Junkyard nere i Trollhättan 2008, då var jag lite mullig och de kallade mig för Fat Tony, säger Anthony Tian.

– Sedan tyckte jag att det var ett coolt namn bara, då tänkte jag att jag någon gång kanske har en pub som heter det.

Men det blev inte en pub som smygöppnar på fredag på Storgatan 19, utan ett burgarhak.

– Tanken är att vi kommer ha smashed burgers, napolitansk-inspirerad pizza och bowls. Och kanske tacos, men vi är inte helt färdig med planen så vi får se, det kan hända att vi slopar tacos eller tycker att det är svingott och kul, säger Filip Henriksson.

Det kommer också finnas ett taproom för Black Nails Brewery, ett lokalt bryggeri som ägs av Anthony Tian, Filip Henriksson och Patrik Ström

– Vi vill ha ett ställe där folk kan komma och hänga, spela Yatzy, sitta vid datorn, dricka öl och äta god mat. Ett nytt vardagsrum i Gällivare, säger Anthony Tian.

De hoppas nu på att få mer av After Work-kulturen till Gällivare.

– Lite mer inspirerat från storstäderna. Det är det som är kul. Att man kan ta en öl efter jobbet, man behöver inte vänta till fredag och kröka paj, säger Anthony Tian.

Trots att ingen av dem har någon bakgrund i branschen och själva ska laga maten är de inte nervösa. Varken för onsdagens testkväll med vänner och familj eller fredagens smygpremiär.

– Vi vill ha ett sånt här ställe i Gällivare så pass mycket att vi väljer att göra det här, även fast vi inte har någon riktig utbildning. Men vi tror på den här idén och att det kommer bli bra ändå, det enda som skulle vara tråkigt är covid, säger Anthony Tian.

– Med den responsen som vi har fått från alla som är taggade så känns det okej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!