Huggormar hör inte till vanligheten i Gällivare. Ju längre norrut och västerut som man kommer från kusten desto mindre huggorm finns det. Det är enligt Stefan Andersson på grund av att det blir svårare för huggormen att hitta ett bra ställe att övervintra på.
– Huggormen kan ta sig kilometer från den platsen den övervintrar på för att söka mat och om det skett en förändring i närmiljön kan de söka sig i en annan riktning, säger Stefan Andersson, zoolog i Piteå kommun.
LÄS MER: "Biten av en huggorm"
Samhällsomvandlingen som sker i Gällivare har lett till att mark har röjts för att bredda plats för byggande. Malmheden har expanderats och där har det pågått byggnationer under en längre tid.
Kan byggnationen ha påverkat hur ormen rört sig?
– Huggormen måste ha tillgång till direkt solljus vilket den kan få när solen når ner till marken det gör att den söker sig till kallhyggen där det är barmark och finns vegetation att gömma sig i, säger Stefan Andersson.
Ormen kan i och med förändring i närmiljön ha sökt sig till bostadsområdet för att få bättre levnadsförhållanden.
Stefan Andersson passar även på att avfärda myten om huggormsår.
– Huggormar har en lång livslängd det gör att det inte sker skarpa förändringar i populationen från år till år. Men det verkar vara en myt som håller i sig, säger han.