Bättre lön och villkor – därför blev det bemanning

Nästan varannan sjuksköterska som jobbar på akuten i Gällivare är en bemanningssjuksköterska och mottagningen skulle ha svårt att fungera utan den personalen. "Hade sjukvården sett bättre ut och hade vi haft bättre villkor så hade det funnits färre bemanningssjuksköterskor", säger Charlott Hancke.

Charlott Hancke och Ida Hallberg har jobbat som bemanningssjuksköterskor på akutmottagningen på Gällivare sjukhus sedan november.

Charlott Hancke och Ida Hallberg har jobbat som bemanningssjuksköterskor på akutmottagningen på Gällivare sjukhus sedan november.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-05-13 12:00

Två av bemanningsjuksköterskorna som jobbar på akutmottagningen i Gällivare är Charlott Hancke, från Älvsbyn, och Ida Hallberg, från Halmstad. 

De båda har, efter att ha haft fasta anställningar på olika sjukhus i Sverige, valt att gå över till bemanningsjuksköterska. 

Charlott Hancke har tidigare haft en fast anställning på Sunderby sjukhus och hon är en av de 600 vårdanställda som sagt upp sig från Region Norrbotten under de senaste tre åren. En avgörande punkt för henne att ta steget till bemanning var att slippa jobba övertid.

– Nu har jag har mitt uppdrag, mina tider och jag gör mitt jobb. Då kan jag välja att vara ledig mer, säger hon.

Charlott Hancke har likt hennes bemanningskollega Ida Hallberg, från Halmstad, börjat på akutmottagningen i Gällivare under november, förra året. 

En av förändringarna som hon upplevde med vården var att den är organiserad annorlunda än på de större sjukhusen i södra Sverige. På större sjukhus finns all kompetens i samma byggnad men mindre sjukhus i Norrbotten har långa avstånd till specialistvården och det ställer andra krav på de som jobbar på en akutmottagning. 

– Det är fint att återkomma till samma ställe där man lärt känna personalen och arbetssättet. Att det är en stabil arbetsgrupp och samma bemanning som återkommer, säger Ida Hallberg.

Charlott Hancke passar även på att berömma sina ordinarie kollegor för all den kompetens som de besitter eftersom att akutsjuksköterskorna på ett mindre sjukhus, som det i Gällivare, behöver göra mer med sina patienter då det tar tid att för flytta patienteter till specialistvård på andra sjukhus i länet.

Men varken hon eller Ida Hallberg har några tankar på att bosätta sig i Gällivare.

– För mig är det min familjesituation. Jag har barn varannan vecka hemma och för mig hade det inte funkat att flytta hit, säger Ida Hallberg.

– Hade sjukvården sett bättre ut, hade vi haft bättre villkor och hade det funnits mindre bemanningssjuksköterskor. Men det är inte värt det, inte för mig i och med att jag måste gå ned så mycket i lön och dessutom försämra mina arbetsvillkor. Då spelar det ingen roll om det är i Gällivare eller någon annanstans, säger Charlott Hancke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!