Butiksdöden breder ut sig: "MÄnga tomma lokaler"

Inom loppet av nÄgra dagar har det kommit besked om att tvÄ butiker försvinner frÄn GÀllivare. Det innebÀr att fler lokaler i centrum riskerar att stÄ tomma. "Min förhoppning Àr att nÄgon vÀljer att flytta in i lokalerna", sÀger Birgitta Larsson (S).

I dag stÄr flera lokaler i centrala GÀllivare tomma.

I dag stÄr flera lokaler i centrala GÀllivare tomma.

Foto: Lisa Eriksson

GĂ€llivare2021-04-15 05:00

Redan i dag gapar skyltfönster och lokaler tomma lĂ€ngs Storgatan i GĂ€llivare. Efter mĂ„ndagens besked att Åhlins Ur & Guld försĂ€tts i konkurs och att Kappahl stĂ€nger sin butik i Norrskensgallerian vĂ€cks frĂ„gan om vad som hĂ€nder med lokalerna i centrum.

– Det finns flera lokaler i centrum som vi gĂ€rna skulle se att nĂ„gon flyttar in i, för det Ă€r ju sĂ„klart olyckligt om de stĂ„r tomma, sĂ€ger kommunalrĂ„det Birgitta Larsson (S).

Tidigare har Coop Norrbotten meddelat att man flyttar sin butik frĂ„n Norrskensgallerian till kvarteret Gladan. I december begĂ€rdes Jive i konkurs pĂ„ grund av coronapandemin. Dit flyttade istĂ€llet Jeansgruvan in och deras tidigare lokaler stĂ„r Ă€nnu tomma. 

Sedan Magazin du Nord och Kickis kök och bar försvann frÄn Arcaden har heller ingen nya aktörer flyttat in.

Enligt Birgitta Larsson jobbar GÀllivare kommun tillsammans med GÀllivare NÀringsliv för att fÄ in nya nÀringar till centrumkÀrnan.

– Vi jobbar tillsammans för att fĂ„ hit nya etableringar, sedan vĂ€ljer ju respektive företag sjĂ€lv lokal. Men vĂ„r önskan Ă€r sĂ„klart att nĂ„gon ska vĂ€lja att flytta in lokalerna, jag vet att det finns intressenter till nĂ„gra av dem, sĂ€ger hon.

Roger Hansson, VD pÄ GÀllivare NÀringsliv, bekrÀftar att det finns ett intresse för lokalerna men kan i nulÀget inte gÄ in pÄ nÄgra detaljer.

– Det Ă€r en process som pĂ„gĂ„r och av respekt för företagen vill jag inte vara för tydlig, men det finns intressenter som Ă€r passande för lokalerna. Att vi inte ser det publikt ute i samhĂ€llet Ă€r för att vi inte riktigt Ă€r dĂ€r Ă€n, sĂ€ger han.

Enligt honom har intresset för lokalerna ökat markant sedan i fiol. Kring oktober- november tog det fart ordenligt.

– BĂ„de de som vill expandera i GĂ€llivare men ocksĂ„ de som vill komma hit och starta nytt. Vi Ă€r glada och förvĂ€ntansfulla av det intresse som finns för lokalerna i centrum, sĂ€ger Roger Hansson.

Han berÀttar ocksÄ att GÀllivare NÀringsliv har dialog med flertalet fastighetsÀgare i centrala GÀllivare.

– Nu ser vi att pandemin ger effekt inom vissa branscher, och handeln och sĂ€llanköpsvaror har pĂ„verkats. I Sverige ser vi samma mönster med att vissa branscher Ă€r mer pĂ„verkade Ă€n andra. Vi har, i förhĂ„llande till andra, klarat oss vĂ€ldigt vĂ€l frĂ„n de som backar ur och lĂ€gger ner.

Birgitta Larsson hoppas att fler ska vilja etablera sig i centrum.
Birgitta Larsson hoppas att fler ska vilja etablera sig i centrum.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!