Chefen om behovet av bemanningssköterskor

Närmare hälften av alla på akutmottagningen på Gällivare sjukhus är bemanningsanställda. Samtidigt kostar bemanningsanställningar regionen närmare 700 miljoner kronor årligen. "Vi måste jobba aktivt för att skapa förbättringar", säger Moa Bjerner, chef för division länssjukvård.

På Gällivare sjukhus akutmottagning är närmare hälften av alla sjuksköterskor bemanningsanställda.

På Gällivare sjukhus akutmottagning är närmare hälften av alla sjuksköterskor bemanningsanställda.

Foto: Montage Lisa Eriksson/Lotta Nilsson

Gällivare2023-05-13 12:00

700 miljoner kronor per år. Det kan siffran bli för Region Norrbottens bemanningstjänster under året. En siffra som också ger en någorlunda bild över hur pass beroende regionen är av inhyrd personal. 

Som tidigare visats när det kommer till Gällivare sjukhus akutmottagning kan bemanningspersonal bidra till och lösa en grundproblematik där det finns för få anställda på mottagningen. Något som lett till en högre arbetsbörda, inställda ledigheter och att personal valt att sluta på mottagningen. 

Nu när situationen förändrats och mottagningen är bemannad återstår frågan. Hur kan regionen minska behovet av bemanningspersonal och då också sina egna utgifter?

Enligt Moa Bjerner, chef för division länssjukvård, handlar det om att arbeta brett och långsiktigt.

– Tar man Gällivare akutmottagning som exempel så har vi inhyrd personal och vi har löst grundproblemet. Men nästa fråga är hur gör vi det hållbart i ett längre perspektiv. De ska ha en stor eloge för de har jobbat stenhårt på akuten, har haft en fantastisk dialog och verkligen vänt situationen där. Men ska vi vända trenden och få till en återrekrytering behöver vi se över bland annat villkor och lön, säger hon. 

Moa Bjerner menar samtidigt att situationen i Malmfälten är speciell i och med den konkurrens och det löneläge som finns i kommunen där gruvnäringen pekas ut som en konkurrent om personalen. En situation som också kan komma att förvärras av de stundande industrisatsningarna. 

– Kortsiktigt handlar det om att ge en dräglig arbetssituation. Därefter gäller det att se över arbetsplatserna och se till att personalen mår bra. Som en del av den långsiktiga strategin behöver vi jobba med lön och villkor. Till exempel förslaget om att höja ob:n och visa att vi vill satsa på vår egen personal. Det ser vi att ordinarie personal också ger en högre kvalité på vården, säger hon. 

Chefen för länssjukvården menar också att den högre kvalitén på vården bidrar till att medarbetarna känner att de kan ge en god vård vilket också bidrar till att de mår bättre på jobbet.

– Min upplevelse är att vi verkligen bryr oss om våra patienter och att vi vill göra ett bra jobb för patienterna hela tiden, säger Moa Bjerner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!