Emma och Jonny Johansson och Johanna Darehed har alla barn som skulle eller som snart ska börja på förskolan vid Tjautjas skola. Föräldrarna har överklagat skolnämndens beslut att inte starta förskoleverksamhet och ärendet ligger för närvarande hos Skolväsendet.
– Det tidigaste vi kan få beslut är inom tre månader och det är ju efter terminstarten, vilket gör att det känns som att kommunen kommer undan med sitt beslut, säger Emma Johansson.
Föräldrarna menar att barnkullarna i Tjautjas går i cykler och att frågan om skolans nedläggning återkommer med drygt åtta års mellanrum när kullarna minskar. Tjautjas är enligt statistiken en av två byar i länet som har en positiv befolkningsutveckling och byns medelålder ligger på strax över 40 år vilket är den lägsta i länet.
– Anledningen till att jag valde att flytta hit från Gällivare var för att det fanns en skola. Där hoppas jag hoppats att min femåring ska kunna börja nästa år. Jag tror det vore dödsstöten för byn om skolan försvann, säger Johanna Darehed.
Emma Johansson menar att skolnämndens beslut kan gå så pass långt att de bryter mot kommunallagen.
– Politikerna har ju antagit en landsbygdsstrategi och att förstöra en positiv exempel skulle rimma illa med den strategin som finns i ett bindande dokument, säger hon.
Kommunalrådet Jeanette Wäppling (V) menar att det inte finns något hot om en skolstängning. Enligt henne har beslutet om att inte starta förskoleklass fattats av skolnämnden, ett beslut som är inom nämndens ansvarsområde och som hon och de andra kommunalråden behöver respektera.
Jeanette Wäppling menar att kommunen har en landsbygdstrategi där byborna i de sex bygderna har möjlighet att påverka genom dialog med kommunen. För de olika byarna är det olika frågor som är viktiga. För Tjautjas är skolan den viktigaste frågan.
– Man kan fundera på vad landsbygdsstrategin går ut på om man väljer att inte lyssna på byborna och tar bort byns utvecklingspotential, är det verkligen en levande landsbygd, säger Emma Johansson.
Johanna Darehed menar att Tjautjas är en livskraftigt by med många entreprenörer och det är vana att ordna saker själva.
– Vi är en närande och inte tärande by och ber inte om saker i onödan, men om det väl kommer till det så får vi väl starta vår egen skola, säger hon.