Snart har en termin gått sedan eleverna flyttade in i Kunskapshuset i centrala Gällivare. För Coopbutiken på andra sidan gatan, som nu har två närliggande skolor, innebär det ökade butiksflödet också fler snatterier.
– Det har alltid missbrukats men det har ökat nu när vi har fått gymnasieskolan alldeles intill, och det är mer trafik av skolelever som kommer i klungor. Men sen är det ju inte bara ungdomar heller, säger Roger Karlsson, butikschef på Coop Gällivare Centrum.
Enligt Lena Holmberg, som berättade om snatterierna redan för två år sedan, försöker personalen vara vaksamma men händelseförloppen är ofta snabba och svåra att hinna uppfatta i tid.
– Vi hänger på dem mer öppet nu, förut smög vi försiktigt bakom men det funkar inte. Frågar de vad jag vill brukar jag säga att jag bara vill kolla vad de gör, det är inte så roligt att behöva stå här som någon polis, säger hon.
Halvätna munkar, tomma godispaket och lagerdiffar på energidrycker är några av sakerna som lyfts fram. Men det största problemet är självutcheckningarna där kunderna själva scannar och betalar sina varor.
– En scannar in varor och kompisarna går ut samtidigt utan att betala. Det är svårt att se när de kommer så många samtidigt, säger Lena Holmberg.
Hon märker också av en annan jargong hos ungdomarna idag.
– De vi kommer på är betydligt mer nonchalanta, säger hon.
Sandra Grönborg arbetar även hon i butiken. Hon bestämde sig för att kontakta rektorn på Sjöparksskolan, som precis som Kunskapshuset ligger i nära anslutning till butiken, för att få bukt med problemet.
– Jag hörde av mig och hon skulle ta det med eleverna, det är bra, för det är ett jätteproblem, säger hon.
Förutom kameraövervakning och uppmärksam personal på golvet är butikskontrollanter ytterligare ett hjälpmedel. Men det innebär också stora kostnader för butiken.
– Vi har kameror och försöker hålla uppsikt, det är det vi kan göra, säger Roger Karlsson.
Butikssnatterierna kan i förlängningen få stora konsekvenser för butiken i fråga.
– Det är pengar som försvinner och det kan ju bli så att man måste börja titta på neddragningar, och var blir det jo det blir bland personalen naturligtvis, och det är ju inte bra. Varken för de som arbetar eller för kunderna och deras service, säger Roger Karlsson.