Butiken i Nattavaara lever vidare

Genom projektet Hela Sverige ska leva ska landsbygden bli levande igen. Butiken Handlar'n i Nattavaara återöppnas som en ekonomisk förening där byborna och företag köpt andelar.

VÄLFYLLT. Tina Rosenfelt har fullt upp med att betjäna kunder i den nyöppnade butiken.

VÄLFYLLT. Tina Rosenfelt har fullt upp med att betjäna kunder i den nyöppnade butiken.

Foto: Josefin Silverberg

Gällivare2013-07-15 17:10

I den nyöppnade butiken i Nattavaara är det mycket folk när Kuriren kommer och hälsar på.

– Det är jättekul att det finns en butik här igen, det är besvärligt att behöva åka in till Gällivare varje gång man ska handa, säger Marianne Nilsson, Nattavaarabo.

Butiken ska fungera som en servicepunkt där olika samhällsfunktioner knyts ihop.– Rent ekonomiskt går vi inte runt bara på butiken, därför är det viktigt att vi har andra tjänster, som apotek, svenska spel och godsutlämning, säger Dirk Hagenbauch, ordförande i Nattavaarabygdens handel och service ekonomisk förening.

Genom att sälja andelar i föreningen har de fått ihop 400.000, resterande 300.000 bidrog kommunen med. Det är både bybor, utflyttade och företag som köpt andelar.

Fler servicepunkter planeras

Susanne Krook är projektledare för satsningen "Hela Sverige ska leva" som stöttar utvecklingsgrupper på landsbygden. Förhoppningen är att sex servicepunkter ska öppna runt om i Gällivares byar. Förutom Nattavaara är servicepunkter på gång i Hakkas, Skaulo/Puoltikasvaara, Ullatti, Dokkas/Leipojärvi och Tjautjas. – Jag har gjort en kartläggning om vad som efterfrågas. Det är en ny generation som växer upp då efterfrågas kanske andra saker än tidigare. Apotek, post och svenska spel är några av det tjänster som folk har frågat efter. Eva Bylund Högman är vice ordförande i den ekonomiska föreningen som driver butiken.– För att folk ska vilja bo kvar på landsbygden är det viktigt att det finns en butik, vi kan inte konkurrera med priser men med trevnad och service. Förhoppningsvis förstår folk värdet i det och är oss köptrogna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om