Klockan har hunnit passera två och solen skiner när jag möter upp Lilian Öman utanför hennes lägenhet på Hantverkaregatan.
Ingången till hennes trapphus blockeras delvis av ett staket och på andra sidan av staketet håller en grävmaskin på att gräva ut marken för att lämna plats för det planerade parkeringshuset.
– Så här ser det ut dagligen, de gräver under balkongen, säger hon.
Lilian Öman, hennes sambo Ingemar Öderyd och de andra boende på Hantverkaregatan är några av Top bostäders hyresgäster som under en tid fått en lägre hyra på grund av byggnationer kopplade till samhällsomvandlingen.
För parets del har de fått en ersättning på lite mer än 300 kronor per månad, vilket motsvarar ungefär 5 procent av sin totala hyra under en sex månaders period. En ersättning som Top bostäder erbjudit alla boende på Hantverkaregatan.
Enligt Esa Norojärvi, vd för Top bostäder, är det en modell som de använt sig av första gången när Kunskapshuset byggdes till boende på Postgatan.
– Då var det tio meter till byggnationen och det byggdes mellan sex och elva på kvällen. Då fick vi in klagomål om störande ljudvolym och vi ansåg men inte kommunen att det borde ges en hyreskompensation, säger han.
I det fallet, då byggnationen pågick under längre tid, varade även hyresnedsättningen under ett år.
Enligt Anna Lyckholm, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen, är det fler som vänt sig till dem gällande ersättning i samband med buller från nybyggnationer.
– Rent generellt är det lägre ersättning än folk tror, vilket har att göra med att inte hela lägenheten anses obrukbar. Det kan till exempel röra ersättning för kyl- och frys som inte fungera eller att man inte kan nyttja sin balkong, säger hon.
Ibland kan det även vara svårt att avgöra hur mycket en boendemiljö behöver förändras för att det ska vara rimligt att ha rätt till en hyressänkning.
– Det vi uppmanar våra medlemmar är att felanmäla och skriva dagbok över bullret. Det ger en överblick över hur länge och hur mycket boendemiljön påverkas.
Enligt henne kan det även skilja sig i ersättning beroende på var man bor i förhållande till byggnationerna.
– De som bor närmast har kanske rätt till högre ersättning medan de som bor en längre bit bort har rätt till en lägre ersättning eftersom störningarna kan vara olika, säger Anna Lyckholm.