Brandpersonalen: "Därför slutar våra kollegor"

Sju stellaanmälningar gällande arbetsmiljön, fyra brandmän som valt att sluta sin tjänst och en missförtroendeförklaring som stöds av 19 av 19 brandmän har riktats mot förvaltningschef Henrik Lyngmark. Nu berättar brandmännen om orsaken till missnöjet på arbetsplatsen.

Under samtalet med brandpersonalen lyfter de att ett dygnsskift skulle ge dem möjlighet att prata om traumatiska händelser så som den man som omkom i en lägenhetsbrand under förra året.

Under samtalet med brandpersonalen lyfter de att ett dygnsskift skulle ge dem möjlighet att prata om traumatiska händelser så som den man som omkom i en lägenhetsbrand under förra året.

Foto: Maria Unga

Gällivare2021-02-02 07:21

– Framför allt anser vi att vår psykosociala arbetsmiljö kraftigt försämrats under de senaste månaderna. Det syns i de sju stellaanmälningar som behandlar arbetsmiljön där schemat är en del av det, säger en av representanterna från brandmännen.

Enligt representanterna har det pågått fackliga förhandlingar med arbetsgivarorganisationen, där förhandlingsgruppen enats om ett förslag med dygnsschema ett förslag som när det landade på förvaltningschefens bord blev ett nej.

– Vi vill ha dygnsskift för att vi ska ha tid för återställandet av brandutrustning vid större utryckningar. Det inträffade även nyligen en dödsolycka som många av oss jobbade med. Då var det bra att vi hade möjlighet att prata om det inträffade under skiftet, säger en av representanterna.

Enligt förvaltningschef Henrik Lyngmark har det inte funnits en överenskommelse över schemaläggningen utan han hänvisar till att det fortsatt pågår en dialog.

Om det blir så att den nya räddningschefen väljer att förespråka dygnsskift kommer det då införas?

– Hur dialogmötet landar ut och vad arbetsgivaren då beslutar det får framtiden föregå.

Brandpersonalen har uppgett att det är bättre med ett dygnsschema i att det blir mindre överlämningar och att de har en chans att bearbeta traumatiska upplevelser under sitt skift. Hur ser du på det?

– Att bearbeta hemska händelser är en självklarhet att göra. Men en händelse kan ske vid en skiftskarv oavsett antal timmar som man jobbar. Vi som arbetsgivare måste ta ställning till om det är rimligt att jobba så länge.

Från fackets sida ser man positivt på dygnschema.

– Jag vill inte förbigå dialogmötena, säger han.

Enligt Henrik Lyngmark är det inte klart om det kommer att få en påverkan att fyra brandmän valt att sluta sina tjänster. Han uppger att han inte är helt insatt men att han fått till sig att det påbörjats en rekrytering för att tillsätta tjänsterna.

Förvaltningschefen nämner även att stellaanmälningarna ska utredas då kommunen har ett arbetsmiljöansvar och det nu finns en anställd räddningschef som kommer att ta tag i dem.

Vi har även tidigare berättat att brandpersonalen ifrågasatt varför kommunen valt att anställa en räddningschef utan fullgod utbildning och att de inte fått en motivering till beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!