Statlig hjälp för byggen av nya bostäder ska utredas

När nya industrisatsningar görs i norr krävs fler människor som kan göra jobben både i och utanför industrin. Bostadsbristen gör att kommunerna har svårt att locka nya invånare och nu ska en utredare se över hur staten kan hjälpa till.

Kvarteret Gladan byggs i centrala Gällivare. Nya bostäder, men fler blir det inte totalt sett i slutändan eftersom bostäderna här ska ersätta rivna bostäder i Malmberget.

Kvarteret Gladan byggs i centrala Gällivare. Nya bostäder, men fler blir det inte totalt sett i slutändan eftersom bostäderna här ska ersätta rivna bostäder i Malmberget.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-07-20 06:00

Norrbottens befolkning behöver öka i snabb takt om nya industriprojekt som H2 Green steel och Hybrit ska bli framgångsrika. Mängden arbetskraft och kompetens som finns idag anses inte räcka till utan rejäl inflyttning. 

Tidigare kartläggningar har visat att de största utmaningarna kopplat till industriprojekten för kommuner som Boden, Gällivare, Kiruna och Luleå är att på kort tid få fram en mängd nya bostäder och skapa bra livsmiljöer som lockar nya kommuninvånare. Utredaren Peter Larsson har fram till i juni jobbat på regeringens uppdrag med att samordna frågor kring industrisatsningarna i norra Sverige. Han har tidigare sagt att runt 100 000 nya personer behöver bosätta sig i norr på grund av satsningarna. För att det ska ske behövs extra ljus på bostadsfrågan. 

undefined
Peter Larsson, utredare på regeringens uppdrag. (Arkivbild)

Efter tusentals möten för att få ihop staten, regioner, kommuner och företag och en slutrapport som lämnades till regeringen i juni så har Peter Larsson nu fått uppdraget att titta på vilka statliga insatser som kan behövas för att få fart på samhällsbyggandet och befolkningsökningen i norr. I direktiven från infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) står: Syftet med uppdraget är att underlätta för de kommuner som berörs av omställning kopplad till fossilfri produktion och elektrifiering att planera, bygga och förvalta hållbara och växande samhällen. 

I Gällivare pågår markarbeten inför Bolidens utökade brytning av koppar och byar har tömts. På LKAB:s område i Koskullskulle är man igång med förberedelser för bygget av Hybrits demoanläggning för tillverkning av järnsvamp, en väg till fossilfritt stål. 

Birgitta Larsson (S) är kommunalråd i Gällivare och vittnar om att bostadsbristen är total. 

– Vi har inga lediga bostäder. Folk som får jobb och vill komma hit har fått tacka nej för att de inte hittar någonstans att bo. 

undefined
Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.

Samtidigt som industrin behöver sin kompetens så behöver samhället fler lärare, förskollärare och mer vårdpersonal. 

– Vi behöver bostäder snabbt och vi behöver olika typer. Bara i Gällivare så pratar vi om 1 200 bostäder som behövs för att vi ska lyckas med det här. 

Vilka hinder är störst?

– Vi har ett fullskaligt krig i Europa, inflation, höga räntor och höga materialpriser. Det gör att det är inte samma fart på bostadsbyggarna som det har varit. Investeringsstödet försvann och då backade några ur. Nyproduktionen har stannat av. Den som kommer till Gällivare kan få känslan att det byggs mycket men mycket av det är ju ersättningsbostäder för det som rivs i Malmberget. Tyvärr rivs det fler än det byggs upp, säger Birgitta Larsson.

undefined
Kvarteret Gladan byggs i centrala Gällivare. Nya bostäder, men fler blir det inte totalt sett i slutändan eftersom bostäderna här ska ersätta rivna bostäder i Malmberget.

I Boden bygger H2 Green steel stålverk och vätgasfabrik. Markarbeten pågår och pålning av området har påbörjats. Det planeras för en produktionsstart år 2025. Tusentals gästarbetare väntas komma. När stålverket står klart ska upp till 2 000 nya jobb i Boden ha skapats. 

Claes Nordmark (S) kommunalråd i Boden välkomnar den nya utredningen och Peter Larsson på uppdraget. I Boden är bostadsläget något bättre än i Gällivare men Claes Nordmark är tydlig med att det pågår en kamp mot klockan. 

– Det är akut att vi snabbt ökar takten i bostadsbyggandet. Vi har kommit igång bra i Boden men det behövs ännu fler flerfamiljsbostäder. Ränteläget och byggpriserna bromsar dock byggandet.

undefined
Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Båda kommunalråden saknar det investeringsstöd för byggande av hyresrätter som fanns fram till 2022 och skulle gärna se att det kom tillbaka. 

– Staten måste gå in och skapa förutsättningar för bostadsbyggare att komma hit, att se möjligheterna. Det kan vara skattelättnader, investeringsstöd. De som bygger måste få förutsättningar, säger Birgitta Larsson som även hon välkomnar att Peter Larsson fortsätter att jobba med frågorna i norr.

Claes Nordmark skulle gärna se någon form av lösning där räntor för nyproduktioner kan sänkas de första fem till tio åren och hyran därmed pressas.

– Peter Larsson måste tänka helt utanför ramarna, det brådskar här och nu. Vi pratar inte om ett behov om tio år, det är om några få år. Jag har högt förtroende för honom, säger han.

Vi har sökt Peter Larsson som har bett att få återkomma efter semester. Till DN kommenterade han tidigare det nya uppdraget: 
– Jo, det kan bli aktuellt med direkta statliga stöd, det behövs någon slags brygga för att minska osäkerheten hos byggaktörerna.

Bostadsbristen i norr

Enligt en analys som länsstyrelsen har gjort så råder bostadsbrist i hälften av Norrbottens kommuner. Dessa är Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå, Piteå och Älvsbyn. 

De kommuner som har uppgett att de har ett överskott på bostäder är Haparanda och Övertorneå. 

Balans i kommunen som helhet råder enligt undersökningen i Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk och Överkalix.  

Pajala uppger balans i kommunen som helhet men brist på bostäder i centralorten. 

Källa: Bostadsmarknadsanalys Norrbottens län 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!