Videon är inte längre tillgänglig
Utgångspunkten för den forna Kiruna- och Piteåbon Ulf Hedman är att lotsa Gällivare kommun ur en situation med förväntad minskad befolkning, ökad inpendling, stigande medelålder, obalans i könsfördelningen och stort bostadsbehov.
En komplicerad uppgift, tyngd inlandsproblematik och framtvingad samhällsomvandling, menar han och har sin prioritering klar: Att få fram förvaltare av de fastigheter som måste byggas.
Kort tid
– Bygga villor går ju bra men det är lägenheter och hyresrätter som kommer att vara det största biten. Och vi saknar någonstans mellan 1.700 och 2.500 lägenheter som hör samman med flytten av Malmberget. Och problemet med Gällivare i dag är att vi inte har lägenheter eller villor över. Allt är inbokat och fullt. Det är ingen snurr på bostadsmarknaden, säger han och anser att situationen varit svårt att förutse på grund av det förutvarande låga bostadsbyggandet som varit kopplad till en tidigare lokal recession.
– Det är en följd av att det stått stilla i 20 år, ingen var beredd på vad som komma skulle. Och det är det vi håller på med nu, säger Ulf Hedman som förutser att det mesta av den praktiska samhällsomvandlingen kommer att märkas av inom de närmaste tio åren.
– Ska vi ha igång någonting så måste det mesta ske då. Under de närmsta tio åren tror jag vi kan börja se strukturen av det nya samhället men vi kommer inte ha byggt bort bostadsfrågan på den tiden, säger Hedman och tror det sistnämnda hänger samman med hur det går att locka fler privata fastighetsförvaltare – och kontakter har etablerats.
Det finns också en allmän inlandsproblematik som Gällivare berörs av, tillsammans med de känslomässiga aspekterna bland befolkningen på grund av att tre fjärdedelar av Malmberget måste rivas.
Inflyttning nödvändig
– Enda sättet att lösa det här på är att få hit mer folk. Eller att få tillbaka de som flyttat härifrån. Det tror jag är grunden och personligen tror jag det är lättare att få en tidigare gällivarebo att flytta tillbaka till orten, än någon som inte har den förankringen, säger han och återvänder till den för kommunen så viktiga bostadssituationen.
– Finns det ingen bostad då drar man, bostadsfrågan är därmed ytterst central.
0970 - 10180