Bostadbristen prioriteras i Gällivare

Ulf Hedman, kommunal utvecklingschef, har det primära ansvaret för att lotsa Gällivare in i framtiden. En uppgift som är mer komplicerad än enkel, menar han.

KOmplicerat. Ulf Hedman har det primära ansvaret för att lotsa Gällivare in i framtiden. Bostadsfrågan är det allra viktigaste, anser han.

KOmplicerat. Ulf Hedman har det primära ansvaret för att lotsa Gällivare in i framtiden. Bostadsfrågan är det allra viktigaste, anser han.

Foto:

Gällivare2014-01-04 08:58

Videon är inte längre tillgänglig

Utgångspunkten för den forna Kiruna- och Piteåbon Ulf Hedman är att lotsa Gällivare kommun ur en situation med förväntad minskad befolkning, ökad inpendling, stigande medelålder, obalans i könsfördelningen och stort bostadsbehov.

En komplicerad uppgift, tyngd inlandsproblematik och framtvingad samhällsomvandling, menar han och har sin prioritering klar: Att få fram förvaltare av de fastigheter som måste byggas.

Kort tid

– Bygga villor går ju bra men det är lägenheter och hyresrätter som kommer att vara det största biten. Och vi saknar någonstans mellan 1.700 och 2.500 lägenheter som hör samman med flytten av Malmberget. Och problemet med Gällivare i dag är att vi inte har lägenheter eller villor över. Allt är inbokat och fullt. Det är ingen snurr på bostadsmarknaden, säger han och anser att situationen varit svårt att förutse på grund av det förutvarande låga bostadsbyggandet som varit kopplad till en tidigare lokal recession.

– Det är en följd av att det stått stilla i 20 år, ingen var beredd på vad som komma skulle. Och det är det vi håller på med nu, säger Ulf Hedman som förutser att det mesta av den praktiska samhällsomvandlingen kommer att märkas av inom de närmaste tio åren.

– Ska vi ha igång någonting så måste det mesta ske då. Under de närmsta tio åren tror jag vi kan börja se strukturen av det nya samhället men vi kommer inte ha byggt bort bostadsfrågan på den tiden, säger Hedman och tror det sistnämnda hänger samman med hur det går att locka fler privata fastighetsförvaltare – och kontakter har etablerats.

Det finns också en allmän inlandsproblematik som Gällivare berörs av, tillsammans med de känslomässiga aspekterna bland befolkningen på grund av att tre fjärdedelar av Malmberget måste rivas.

Inflyttning nödvändig

– Enda sättet att lösa det här på är att få hit mer folk. Eller att få tillbaka de som flyttat härifrån. Det tror jag är grunden och personligen tror jag det är lättare att få en tidigare gällivarebo att flytta tillbaka till orten, än någon som inte har den förankringen, säger han och återvänder till den för kommunen så viktiga bostadssituationen.

– Finns det ingen bostad då drar man, bostadsfrågan är därmed ytterst central.

0970 - 10180

fakta| byggplaner

Enligt översiktsplaner behöver det byggas cirka 2.500 lägenheter och 1.400 villor i Gällivare de närmaste åren.

Kommunen kommer troligen att minska till under 18.000 invånare.

Enligt Tillväxtverket finns fyra kriterier: styrkor, hot, svagheter, möjligheter, för kommunens framtida utvecklingsmöjligheter:

STYRKOR

Råvarutillgången och industrins platsbundenhet. God vana och kunskap om gruvbrytning. Väl utbyggd infrastruktur som är anpassad för gruvindustrins behov. Naturnära omgivning som är unik ur ett internationellt perspektiv.

HOT

Det starka beroendet av gruvnäringen. En fortsatt ogynnsam befolkningsutveckling. Ökade svårigheter med arbetskraftsförsörjning inom flera näringssektorer. Konkurrens om arbetskraft från angränsade kommuner. Kostsamma investeringar.

SVAGHETER

Perifert läge och långa inomregionala avstånd. Gles och minskande befolkning. Ojämn köns- och åldersfördelning. Relativt ensidig arbetsmarknad och näringsstruktur, vilket ger begränsade arbets- och karriärmöjligheter. Begränsat utbud av shopping- och nöjesrelaterade aktiviteter.

MÖJLIGHETER

Gruvnäringens expansion leder till ytterligare utveckling och investeringar i andra näringar. Goda naturresurser som skapar möjligheter för företagsamhet inom områden som basindustri, turism och upplevelseindustri.

Fler personer upptäcker kommunens goda boendemiljöer samt möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om